Blic

DOK MINISTAR ODUGOVLAČI, PRINCEZA I ĆERKA RADE ŠTA HOĆE

- ŽELJKA JEVTIĆ

Ministar kulture Vladan Vukosavlje­vić odugovlači posao povraćaja državne imovine i izbegava precizne odgovore o stanju skupocenih umetnina koje porodica Karađorđev­ić pokušava da prisvoji. S druge strane, na dvoru je nervoza, a pali su i otkazi.

Najkraće rečeno - neverovatn­o! Dešavanja koja prate sudbinu pet vrednih slika iz državne kolekcije otvorila su nekoliko tema koje nisu direktno povezane sa samim umetničkim delima. Slučaj pet slika, koje nikako da se vrate “kući”, u muzej gde i pripadaju, upalio je svetlo nad pitanjima koliko i na koji način deo porodice Karađorđev­ić sa dvora poštuje odnosno, ignoriše zakone Srbije, iz čijeg budžeta, međutim, dobijaju novac. Takođe, šta i na koji način pokušavaju da povrate ili prisvoje. Kao malo koji problem dosad, ovaj je doslovce ukazao na sporu ali i arogantnu državnu birokratij­u, ovog puta u Ministarst­vu kulture.

Možda bi sve bilo manje alarmantno da činjenice u ovom slučaju nisu neupitne. Slike koje su Karađorđev­ići “opušteno” odbili da vrate - državne su. Ministarst­vo samo treba da naloži njihovu primopreda­ju. Postoji sudska odluka o obeštećenj­u Karađorđev­ića, koja jasno propisuje šta i kako može. Iako je sve krajnje jednostavn­o, ništa se ne rešava i svako radi šta mu se hoće.

Krenimo redom sa najnovijim dešavanjim­a.

Na dvoru je nervoza izraženija nego ranije. Glavni protagonis­ti stava da se slike ne vrate muzeju, supruga prestolona­slednika Katarina i njena ćerka iz prvog braka Alison sve proveravaj­u, temeljito sumnjaju u sve zaposlene i traže krticu u svojim redovima, za koju sumnjaju da je izvor “Blica”. Ipak, delimično su se vratile i svom, po svemu sudeći uobičajeno­m anga

 ??  ?? metalna kapija u osnovnoj školi “dušan radović” pala je na učenika
metalna kapija u osnovnoj školi “dušan radović” pala je na učenika
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia