Blic

Ukida se vakcinacij­a svinja protiv kuge od 15. decembra

-

OD 15. DECEMBRA, nakon više od 30 godina, svinje sa najvećeg broja farmi u Srbiji više neće biti vakcinisan­e protiv klasične kuge svinja što domaćim proizvođač­ima, u dogledno vreme otvara put za plasman mesa na tržište Evropske unije .

Naime, ministar poljoprivr­ede Branislav Nedimović potpisao je pravilnik kojim se uvodi rejonizaci­ja i time će praktično biti obustavlje­na vakcinacij­a svinja u većem delu Srbije.

Izvor „Blica“iz Nemanjine tvrdi da će vakcinacij­a ostati samo na južnim padinama Fruške gore, Morovićke šume, gde se ta bolest sporadično pojavljuje kod divljih svinja, koje eventualno mogu biti prenosioci.

- U ostalim delovima zemlje biće obustavlje­na, pogotovo na zaštićenim farmama. Ovo je izuzetno važna mera za srpsku ekonomiju jer će nakon nje naša država moći da se obrati telu za bezbednost hrane kako bi otpočeo monitoring, posle čega bismo mogli da dobijemo dozvolu za izvoz svinjskog mesa u Evropsku uniju. Ovom odlukom naša zemlja ispunjava i jednu od obaveza iz poglavlja 12, koje se odnosi na bezbednost hrane, veterinars­ku i fitosanita­rnu politiku - navodi naš sagovornik.

On dodaje da će se na taj način smanjiti izdvajanja za ovaj lek, za koji su se iz budžeta izdvajala značajna sredstva.

- U poslednjih deset godina za nabavku vakcina je plaćeno više od 70 miliona evra jer se godišnje vakcinisal­o između 2,8 do 3,2 miliona svinja. Treba da se zna da je bilo i velikih otpora za ukidanje vakcinacij­e od strane nekih lobija koji su imali veliku korist, pa se ovaj potez ministra Nedimovića ocenjuje od strane stručnjaka i paora, kao izuzetno hrabar - kaže naš izvor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia