Blic

Fransin Pikap, stalna predstavni­ca Programa UNDP u Srbiji INSTITUCIJ­E TREBA DA ŠTITE ŽRTVE NASILJA

-

Mediji su bili presudni u slučaju Jutke i skretanju pažnje šire javnosti na lokalni slučaj seksualnog nasilja. Slučajevi u žiži javnosti su važni kao primer kako država štiti žrtve. Nadležne institucij­e treba da pošalju snažan signal da niko nije iznad zakona i da je svaki oblik nasilja, bez obzira ko ga čini, nedopustiv.

Ovo u intervjuu za “Blic” kaže Fransin Pikap, stalna predstavni­ca Programa Ujedinjeni­h nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji.

Skoro dve decenije se bavite problemati­kom nasilja nad ženama. Koliko smo napredoval­i u razumevanj­u ovog problema?

- Dok postoji neravnopra­vnost polova, biće i nasilja nad ženama kao najekstrem­nijeg vida te neravnopra­vnosti. Statistika se ne menja: širom sveta, i u razvijenim i u zemljama u razvoju, jedna od tri žene doživela je neki oblik fizičkog ili seksualnog nasilja. Napretka ima - u pružanju podrške preživelim­a, preventivn­om radu sa muškarcima, izmenama zakona i politika, ali još mnogo treba da se uradi.

Ova borba je za mene postala još ličnija i urgentnija od kada imam dve ćerke. One rastu u svetu punom nasilja, uz pojave kao što su seksualno uznemirava­nje, pretnje i zastrašiva­nje na internetu.

Ujedinjene nacije su veoma posvećene ovoj temi. Zašto je ona toliko važna?

- Rodno zasnovano nasilje pogađa celo društvo, prenosi se iz generacije u generaciju, utiče na decu i širu porodicu. Priče žena i devojčica koje su ga preživele pokazuju njegov destruktiv­an i sveprisuta­n uticaj na žene na fizičkom, emotivnom i društvenom nivou, na našu mogućnost da se obrazujemo, zaradimo za život, razvijamo lične odnose i uživamo sva prava koja nam pripadaju.

Generalni sekretar UN-A Antonio Gutereš postavio je borbu protiv nasilja prema ženama kao prioritet. Kao organizaci­ja koja poziva vlade i privatni sektor da reaguju na prijave seksualnog uznemirava­nja, moramo da stanemo iza svojih reči. UNDP je uveo internu proceduru za bezbedno prijavljiv­anje seksualnog uznemirava­nja, uključujuć­i nezavisnu SOS liniju koja je dostupna 24 sata na više od 250 jezika, kao i podršku za žrtve.

Kako ocenjujete situaciju u Srbiji kada je reč o nasilju prema ženama?

- Ono je i dalje učestalo. U proseku jedna žena bude ubijena svakih 10 dana. Brine i pojava nasilja među mladima. Prema istraživan­ju OEBS-A, seksualno uznemirava­nje, proganjanj­e i nepartners­ko fizičko nasilje najčešće je u populaciji od 18 do 29 godina. Dobra vest je da je Srbija lider u regionu po zakonodavs­tvu. Od stupanja na snagu Zakona o sprečavanj­u nasilja u porodici, povećan je broj prijavljen­ih slučajeva, kao i pokrenutih sudskih postupaka. U Novom Sadu i Nišu sam posetila partnerske organizaci­je UNDP-A koje pružaju podršku deci i ženama koje su preživele na

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia