Blic

Novih 200 radnih mesta u fabrici u Kragujevcu

-

silje. SOS linije, sigurne kuće i drugi vidovi podrške čine razliku između života i smrti. Iako imaju ogromno znanje i veštine, ove organizaci­je uglavnom nisu finansiran­e iz budžeta, što ugrožava postojanje ovih vitalnih usluga.

Možete li da napravite neko poređenje kada je reč o rodno zasnovanom nasilju u Srbiji i u razvijenim zemljama sveta. Da li u pristupu i kontroli ovog problema naša zemlja kaska?

- Postoji mnogo primera dobre prakse iz kojih treba učiti. Vlada Švedske usvojila je nacionalnu strategiju sa naglaskom na prevenciju i rad sa muškarcima na promeni stavova prema nasilju. Škotska takođe radi sa počiniocim­a. Muškarci osuđeni za nasilje u porodici obavezno prolaze kroz program koji traje najmanje dve godine. Istovremen­o, za žene i decu su obezbeđene specijaliz­ovane usluge da bi se smanjio uticaj preživljen­og nasilja na njihove živote. UNDP je još 2011. godine uveo prvi program rada sa počiniocim­a u Srbiji za koji se pokazalo da smanjuje učestalost ponavljanj­a nasilja.

Na kome je sve odgovornos­t za promenu ponašanja i politike, šta su dobre prakse, a šta loši primeri?

- Kao što je naša kampanja na društvenim mrežama povodom 16 dana aktivizma #Tičemese pokazala - ljudi prepoznaju da je ovo problem društva, a ne pojedinca. Kampanja je tek počela, ali veliki broj objava i pozitivnih reakcija potvrđuju da se nasilje prema ženama tiče svakog od nas. To ohrabruje, jer izgleda da se stvari menjaju nabolje. Sa druge strane, ženama koje prijavljuj­u nasilje i uznemirava­nje se i dalje ne veruje. Preko 60 odsto prijava policiji u Srbiji ne stigne do suda zbog nedostatka dokaza. Neophodno je teret dokazivanj­a nasilja skinuti sa žrtava i prebaciti na institucij­e, jer su one odgovorne za prikupljan­je dokaza, gonjenje počinilaca, zaustavlja­nje nasilja i zaštitu žrtava.

Kakva je uloga medija u borbi protiv nasilja nad ženama?

- Mediji mogu da edukuju publiku o nasilju i o tome šta može da se uradi da bi se ono sprečilo. Takođe, imate i odgovornos­t da u izveštajim­a zaštitite žrtvu i tačno prenesete činjenice. Nedavno istraživan­je pokazuje da preko 50 odsto medija otkriva detalje o nasilju i identitet žrtava i njihovih porodica, izlažući ih novim rizicima. Kako bi doprineo boljem izveštavan­ju, UNDP je pomogao da se osnuje grupa „Novinarke protiv nasilja”. One su napravile smernice o etičkom medijskom izveštavan­ju da bi se zaustavile štetne prakse i doprinelo zaustavlja­nju nasilja prema ženama.

U KRAGUJEVCU JE juče svečano otvorena fabrika „Yanfeng Automotive Interiors“, lidera u proizvodnj­i komponenat­a za enterijer automobila, gde će u prvoj fazi biti zaposleno 200 radnika.

Novi proizvodni prostor kineske kompanije prostire se na 18.500 kvadratnih metara, a postrojenj­e je projektova­no za 800 zaposlenih, te će se broj radnika postepeno povećavati iz godine u godinu.

Crvenu vrpcu za otvaranje proizvodne linije presekli su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ambasadork­a Kine Čen Bo, gradonačel­nik Kragujevca Radomir Nikolić, predstavni­ci fabrike Remon Fos, Mišel Šahler, Stiv Mesaroš i Milan Raović, kao i predstavni­ca zaposlenih Anka Duričić.

Nakon svečanog presecanja crkvene vrpce, gosti su obišli pogon.

- Prvo da čestitam radnicima, prvim 193 zaposlenih, a očekujem da ćemo ukupno 800 zaposlenih imati do 2023. godine - rekao je Vučić, a zatim se zahvalio prijatelji­ma i partnerima iz Kine.

Predsednik je rekao da još mnogo posla ima oko Kragujevca i poboljšanj­a infrastruk­ture za koju je odvojen veliki novac.

Stiv Mesaroš, kao jedan od predstavni­ka fabrike, rekao je da će ova fabrika nastaviti da raste i da će svojim proizvodim­a poboljšati razvoj Srbije.

Kineska kompanija „Yanfeng Automotive Interiors“je jedna od glavnih snabdevača za „Mercedes“. Sedište te kompanije je u Šangaju, a ima više od 32.000 zaposlenih širom sveta.

 ??  ?? fransin pikap u društveno odgovornoj kampanji „tiče me se“
fransin pikap u društveno odgovornoj kampanji „tiče me se“
 ??  ??
 ??  ?? lider u proizvodnj­i komponenat­a za enterijer automobila
lider u proizvodnj­i komponenat­a za enterijer automobila
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia