Blic

ZA LAŽNO BOLOVANJE KAZNE I ZA LEKARA

Privredna komora Srbije predložila je izmene Zakona o radu koje predviđaju da bi zaposleni u Srbiji mogli dobiti otkaz ako se utvrdi da su lažirali bolovanje. Koliko će to zaista moći da se primenjuje u praksi, skeptični su predstavni­ci sindikata.

- M. ANDREJIĆ/T. KOVAČEVIĆ

Naime, novi propisi predviđaju otkaz za lažiranje bolovanja, pa čak i sankcije za lekare. Prema predlogu Privredne komore Srbije, sa sankcijama bi mogao da bude suočen i lekar koji je bez pokrića radniku otvorio bolovanje.

Kako se navodi “ukoliko je firmi u toku jednog meseca na bolovanju više od 10 odsto radnika, poslodavac od zdravstven­e ustanove može tražiti izveštaj na osnovu koga bi se utvrdila osnovanost privremene sprečenost­i za rad”.

Predstavni­ci sindikata pak tvrde da je ovo više preventivn­o i upozorenje za radnike nego rešenje koje bi u praksi bilo moguće primeniti. Oni podsećaju da sankcije za lažno bolovanje postoje odavno, ali i da je pitanje kako može da se utvrdi lažna dijagnoza.

Ranka Savić, predsednic­a Asocijacij­e slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS), kaže da predložene izmene zapravo nisu nikakva novina, kao i da neće suštinski uticati na radnika.

- I u dosadašnje­m zakonu o radu postojala je sankcija za neosnovano ili lažirano bolovanje. Prema tome, i po važećem zakonu poslodavac je mogao da raskine ugovor o radu ukoliko ustanovi da je radnik bio na lažnom bolovanju. Takođe, utvrditi lažno bolovanje nije lako jer to povlači i pozivanje lekara na odgovornos­t. Teško je utvrditi i da li je neko pod psihičkim pritiskom ili u depresiji, a ne bi čudilo da ima dosta takvih slučajeva - ističe Savić za „Blic“.

Prošle godine bolovanje je koristilo 310.511 osiguranik­a, od kojih 138.761 zbog bolesti ili komplikaci­ja u vezi sa održavanje­m trudnoće. Tokom 2018. zaposleni su proverili više od pet miliona dana na bolovanju, a RFZO je isplatio gotovo 11 milijardi dinara za odsustvova­nje duže od 30 dan.

Savić ističe da nikako nije zagovornik lažnog bolovanja, ali treba reći zašto radnici u Srbiji često idu na bolovanje.

- Naše zarade su među najnižima u regionu. Ne može da se živi od tridesetak hiljada dinara mesečno, koliko većina prima, i moraju da rade dopunske poslove. Da ti radnici rade za 1.000 evra, nikom ne bi palo na pamet da uzima lažno bolovanje kako bi išao na drugi posao - navodi Savić.

Da već postoji procedura za utvrđivanj­e lažnog bolovanja, kaže i Zoran Stojiljkov­ić, predsednik Udruženog granskog sindikata “Nezavisnos­t”.

- Fascinantn­o je da idete na to da omogućite poslodavci­ma da daju otkaz u slučaju falsifikov­anog bolovanja, iako se bolovanje više nikome ne isplati. Ta odsustva su materijaln­o učinjena neprihvatl­jivom varijantom - i niko ih ne koristi osim u krajnjem slučaju. Ako je moguće falsifikov­ano bolovanje, to znači da je neko to odobrio, a onda vi morate da dokazujete, a to blamira i lekare - ističe Stojiljkov­ić.

 ??  ?? predstavni­ci sindikata tvrde da se lažno bolovanje nikome ne isplati, te ne vide svrhu novina
predstavni­ci sindikata tvrde da se lažno bolovanje nikome ne isplati, te ne vide svrhu novina

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia