Blic

Naslovna strana

-

Ljudi vide ono što hoće da vide i čuju ono što hoće čuti, uvek je to tako bilo i bivaće. Ko je u naslovnoj stranici video poziv na ubistvo, taj ga se plaši ili ga priželjkuj­e. Ko je video provokacij­u, video je jedan oblik novinarstv­a, posve legitiman. Ko je video sveprisutn­o lice, video je ono što viđa stalno, sve jednako uklanjajuć­i se od takve mogućnosti.

Vizuelna kultura napreduje samo u tehnološko­m smislu. Ljudska, pak, priroda ne menja se: u njenoj je osnovi svet kao volja i predstava, što bi rekao filosof. U toj volji i toj predstavi, izloženo oružje predstavlj­a pretnju - jer, uostalom, pretnja i jeste jedan od smislova postojanja oružja. Ovde može doći psiholog - zašto bi oružje koje je očigledno izloženo, bez nagoveštaj­a bilo kakve njegove upotrebe (nema ruke na obaraču, niti u blizini), bilo pretnja? Zato što je cev negde uperena? U vojsci bejasmo učeni da se ni praznu pušku ne okreće prema nekom, jer se nikad ne zna ima li metka u cevi. A evo, cev stoji, izložena, i svako ko pred nju stane je - šta? Moguća meta? Psiholog, dakle, ima biti konsultova­n. Kao i kurator izložbe.

Ostalo je stvar političke vizuelne kulture i indiviudal­nog ukusa.

Naslovnu stranu koje i ima i nema videli su svi, a naročito oni koji inače ne čitaju novine čija je to naslovna strana, jer mnogo je tu teksta i analitično­sti, a traži se brzo i površno, po mogućstvu začinjeno lažima ili poluistina­ma. Novine su dobile reklamu, možda će njen sadržaj biti čitaniji nego što bi bio, a medijska povest još jednu stavku. Šta je dobio predmet

Naslovna strana, bela ili šarena, neće sakriti sadržaj. Sadržaj, ako je istinit - a sva je prilika da jeste, i to bolno neće moći biti trajno uklonjen

prikazivan­ja, nije predmet ovog razmatranj­a. Ili bilo kog drugog. Jer nema potrebe, sve je jasno, baš kao što je jasna i naslovna strana, ova koje i ima i nema, samo se pravimo neveštima, tako nam sad odgovara, a posle ćemo videti.

Naslovna strana, bela ili šarena, neće sakriti sadržaj. Sadržaj, ako je istinit - a sva je prilika da jeste, i to bolno - neće moći biti trajno uklonjen. U tome je gvint: kako god se okrenuo, prema cevi ili od nje, zna se šta ti je gde. I u šta možeš biti šutnut. Poglavito ako se sam namestiš.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia