Blic

POLOŽAJ ŽENE U PATRIJARHA­TU

Glumice Jovana Stojiljkov­ić i Katarina Marković, te rediteljka Isidora Goncić govore za “Blic” o „ženskoj“predstavi „muške“snage.

- TATJANA NJEŽIĆ

Večeras na sceni „Petar Kralj“Ateljea 212 je premijera predstave „Beli bubrezi“Vedrane Klepice u režiji Isidore Goncić, teatarske pripovesti u kojoj se na duhovit, ironičan i satiričan način preispituj­e položaj žene u patrijarha­tu. I današnjem. “Beli bubrezi” su, kako je navedeno u najavi, dramski tekst o ženama u nekoj, reklo bi se, balkanskoj, ruralnoj sredini u budućnosti.

A rediteljka Isidora Goncić za “Blic” kaže:

- Zanimljiva, distopijsk­a slika društva, distopijsk­a priča o civilizaci­ji ispričana iz ugla žene. Nije reč o agresivnos­ti, feminizmu u smislu mržnje prema muškarcima, nije - da tako kažem - prst u oko... Reč je u suštini o igri moći. Komad se, između ostalog, zanimljivo bavi hijerarhij­om – ko je šef u kući, ko na ulici... Jedini način hvatanja u koštac sa takvim stanjem stvari je osvešćivan­je. I mislim da nije bitno da li se radnja dešava sada u Srbiji ili ne znam kad, gde god. Otuda i ovako provokativ­an plakat.

Jednu od ključnih niti u predstavi nosi lik koji igra Jovana Stojiljkov­ić.

- Zapravo, ne postoji jedan lik koji je glavni. No, uloga koju igram je ona žena koju u predstavi pratimo kroz razne situacije, a to će reći i odnosom u životu; od porodičnih i bračnih, preko, na primer, odlaska kod doktorke, koja je svojevrsno oličenje sistema, pa nadalje. Sve skupa je vrlo zanimljivo, između ostalog, i zbog toga što je ona neko ko se na svoj način bori protiv patrijarha­lnih, tradiciona­lnih normi.

ZANIMLJIVA, DISTOPIJSK­A SLIKA DRUŠTVA, DISTOPIJSK­A PRIČA O CIVILIZACI­JI ISPRIČANA IZ UGLA ŽENE

Katarina Marković igra dve uloge.

- Oba lika su drugačiji od svega što sam do sada radila. Ukratko; glumački je bilo izazovno oblikovati i Anđu, koja je, da tako kažemo, članica plemena i doktorku koja ima svoje osobenosti. Kada bi trebalo reći jednu ključnu reč, to bi bio pridev – svedeno. One su žene koje liče na nas, ali i na naše majke i bake. Svojevrsni arhetipovi, oličenja zaglavljen­osti u tradiciona­lizam, što u savremenom kontekstu neretko biva komično. Predstava je duhovita, mogli bismo reći da je neka vrsta tragikomed­ije.

Svojevreme­no, u razgovoru za „Blic“spisatelji­ca Vedrana Klepica, govoreći o naslovu, rekla je i: „Nije to nikakva negativna konotacija, ali pošto se ipak radi o testisima različitih životinja, postoji festival, i to baš u Srbiji gde se spremaju beli bubrezi i najbolji recept dobija nagradu, a dodeljuje se i nagrada za mudonju godine, i to bude obično neki muškarac koji je nešto važno postigao u svetu. Tako da mi je to bilo zanimljivo kao jedna referenca muškosti, a sa druge strane mislim da je to užasno ženska i klasna priča.”

U predstavi igraju i Dragana Đukić, Marija Jelić, Željko Maksimović. Kostimogra­fiju potpisuje Mila Miladinovi­ć, scenografi­ju Milan Miladinovi­ć, a muziku Irena Popović.

 ??  ?? U predstavi igraju: Jovana Stojiljkov­ić, Katarina Marković, Dragana Đukić, Željko Maksimović i sopran Marija Jelić, operska pevačica
U predstavi igraju: Jovana Stojiljkov­ić, Katarina Marković, Dragana Đukić, Željko Maksimović i sopran Marija Jelić, operska pevačica
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia