Blic

Lice ČISTI SE I KAD NEMA ŠMINKE

- SOFIJA KUZMANOVIĆ

Preskakanj­e večernje nege više šteti vašem licu nego što tu štetu možete da popravite skupim preparatim­a, a evo i zašto.

Zabluda je da treba temeljno da čistite lice pred spavanje samo ako ste pre toga bili našminkani. Tokom spavanja obnavljaju se ćelije celog tela, pa i kože. Prljavštin­a i nečistoća koje se preko dana natalože na licu sprečavaju taj prirodni proces. Zato preskakanj­e večernje nege više šteti vašem licu nego što tu štetu možete da popravite skupim preparatim­a.

- Ne bih nikada otišla na spavanje pre nego što očistim lice, bilo da na njemu imam šminku, bilo da sam potpuno nenašminka­na - kaže Ljiljana Maričić Grujić, novinarka, urednica i autorka bloga „Budi lepa“.

Tokom dana se na lice talože čestice prašine, zagađenja iz vazduha, sve se to meša sa znojem i masnoćom na licu, i sa šminkom, naravno, ako je imamo na licu. Nekoliko tupfera sa micelarnom vodom ili neko dobro mleko za skidanje šminke - i rešićete ovaj problem za minut.

- Većina šminke sadrži silikon koji zapušava pore ako se ne skine. Od toga koža može da postane hrapava, a i sprečavate prirodni proces lučenja i protoka sebuma, pa lako možete da dobijete proširene pore - objašnjava naša sagovornic­a. Razne nečistoće koje se nakupe na licu preko dana ubrzavaju starenje kože, često sadrže slobodne radikale koji oštećuju ćelije i kolagen. Koža se ubrzano isušuje, što dovodi do nastanka novih i produbljiv­anja postojećih bora. Neredovnim skidanjem šminke lako ćete postići beživotan i umoran izgled, a to svakako ne želite.

Sutra u „Blic ženi“još saveta o nezi lica i tela, ali i pregršt modnih saveta za hladne dane

 ??  ?? tokom dana na licu se talože Čestice prašine, zagađenja iz vazduha i sve se to meša sa znojem i masnoćom
tokom dana na licu se talože Čestice prašine, zagađenja iz vazduha i sve se to meša sa znojem i masnoćom
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia