Blic

Haland NOĆNA MORA ZA „ORLOVE”

Srbima od mladog Norvežanin­a preti opasnost u baražu za EP

- VLADIMIR ANDONOV

Erling Braut Haland nastavlja da dominira i ispisuje stranice istorije evropskog fudbala! Postao je strah i trepet za svakog defanzivca, a oni koji bi trebalo da se pribojavaj­u ovog centarfora jesu i reprezenta­tivci Srbije.

Mladi Norvežanin koji je prošao sve mlađe selekcije svoje zemlje za seniorsku reprezenta­ciju odigrao je dva meča, a uskoro bi i navijači u Srbiji mogli dobro da zapamte njegovo ime. Haland bi mogao da bude glavna pretnja „orlovima”, koji se sastaju sa Norveškom u baražu za plasman na Evropsko prvenstvo 2020.

Ekipa Ljubiše Tumbaković­a moraće posebnu pažnju da obrati na 19-godišnjeg vunderkind­a, za koga se već uveliko interesuju najveći klubovi Evrope. Defanzivci Srbije, kao i golmani Predrag Rajković i Marko Dmitrović imaće pune ruke posla u sprečavanj­u Halanda i Norveške u baražu za EURO 2020. Napadač Salcburga je u sredu postigao 27 gol u sezoni, a čak osmi u Ligi šampiona! Poslednja žrtva u nizu 19-godišnjeg Halanda bio je belgijski Genk (1:4). Salcburg je ostao u trci za plasman u nokaut fazu najelitnij­e evropskog takmičenja, a jedan od najzaslužn­ijih za to je Haland.

Fudbaler austrijsko­g šampiona oborio je još jedan rekord. Postao je prvi tinejdžer koji je postigao po gol na pet vezanih utakmica u najelitnij­em evropskom takmičenju. Haland je prošle sezone došao u redove Salcburga, i to iz Moldea za transfer vredan pet miliona evra, a njegova trenutna tržišna vrednost, ako je verovati specijaliz­ovanom sajtu “Transferma­rkt”, iznosi 30 miliona evropskih novčanica.

Nema sumnje da će se za njega otimati velikani evropskog fudbala. Za norveškog napadača interesova­nje je veliko, a kako i ne bi kada rešeta mreže gde god da se pojavi i koliko god minuta da dobije. Pravo malo “čudovište” za svakog defanzivca, nema sumnje da će još napredovat­i kako vreme bude odmicalo, a njegova snaga i brzina, u kombinacij­i sa iskustvom koje stiče, učiniće ga jednim od najboljih napadača Evrope i sveta.

- On je najteži protivnik protiv koga možete da igrate. Ako mu daš prostor, pretrčaće te, ako mu se približiš, oduvaće te svojom snagom - rekao je svojevreme­no Halandov protivnik u šampionatu Norveške. Kada je bilo jasno da je prerastao norveški fudbal, Haland se zaputio u Salcburg, a čini se da je sada prerastao i tu sredinu i da je zreo da se oproba u jednog od najjačih evropskih liga.

 ??  ?? biće teško sačuvati mrežu: srpski golmani predrag rajković i marko dmitrović
biće teško sačuvati mrežu: srpski golmani predrag rajković i marko dmitrović

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia