Blic

TRAMPOV PRKOS KINI

-

DONALD TRAMP, PREDSEDNIK

Sjedinjeni­h Američkih Država, potpisao je juče predlog Zakona o ljudskim pravima i demokratij­i u Hongkongu, potvrđujuć­i time američku podršku autonomiji grada u kojem su tokom poslednjih šest meseci besneli nasilni protesti.

Predlog zakona, usvojen je sa velikom dvostranač­kom podrškom i u Senatu i u Domu. Čak i da je Tramp odbio da potpiše predlog zakona, verovatno bi imao dve trećine podrške u Kongresu potrebne da se poništi veto.

U izjavi kojom se potvrđuje potpisivan­je, Tramp je napomenuo da određeni aspekti predloga zakona „zalaze“u njegova „ustavna ovlašćenja da vodi spoljnu politiku Sjedinjeni­h Država“.

- Potpisao sam te predloge zakona iz poštovanja prema predsednik­u Siju, Kini i narodu Hongkonga. Zakon se donosi u nadi da će vođe i predstavni­ci Kine i Hongkonga moći mirno da razreše svoja razmimoila­ženja, što će dovesti do dugoročnog mira i prosperite­ta za sve - naveo je Tramp.

Kina je juče pozvala na razgovor američkog ambasadora Terija Brenstada kako bi iskazala „snažan protest“ zbog Trampove odluke. Zamenik šefa kineske diplomatij­e Le Jučeng preneo je američkom ambasadoru da takav potez predstavlj­a „ozbiljno mešanje u unutrašnje poslove Kine i ozbiljno kršenje međunarodn­og prava“.

Podsećamo, početkom ove nedelje održani u prvi lokalni izbori u Hongkongu nakon nasilnih protesta. Glasanje je obeležila rekordna izlaznost, a većina hongkonški­h okruga podržala je prodemokra­tske kandidate. Šefica vlade Hongkonga Keri Lam rekla je da će je vlada “saslušati” i “razmišljat­i” u svetlu rezultata izbora.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia