Blic

BILO JE KAO NA FILMU, SVI SU VRIŠTALI

- EMA GRUBIŠA, IVANA KEŠANSKI

U padu aviona sa 98 putnika u Kazahstanu poginulo je najmanje 12 ljudi, a 53 osobe su zbog povreda prevezene u bolnicu. Teška nesreća se desila dvadesetak sekundi po poletanju.

Avion kompanije “Bek er” leteo je iz Almatija najvećeg grada Kazahstana - do prestonice Nur-sultan, kada se srušio, pa probio betonsku ogradu i jednu dvospratnu zgradu neposredno nakon poletanja. Iako su lokalni mediji preneli da ima najmanje 15 žrtava, prema zvaničnim podacima njih ipak ima 12, a zvaničnici su rekli da je pogrešan bilans bio objavljen zbog konfuzije. Među poginulima su pilot letelice i urednica jednog lokalnog sajta Dana Kruglova.

Avion tipa “foker” imao je 93 putnika i pet članova posade.

Prema rečima preživelih

putnika, pre rušenja čula se jaka buka. - Avion je leteo pod nagibom. Sve je bilo kao u filmu: ljudi su vikali, vrištali i plakali“, rekla je jedna putnica za „Tengrinjuz“.

Još jedan preživeli, biznismen Aslan Nazaralije­v, rekao je za časopis „Vremija“da je avion počeo da se trese ubrzo po poletanju.

- U jednom smo trenutku počeli da padamo, ne vertikalno već pod uglom. Izgledalo je kao da su piloti izgubili kontrolu nad avionom - rekao je on.

Avion je „izgubio nadmorsku visinu nakon poletanja i probio betonsku ogradu“pre nego što je udario u dvospratnu zgradu, javili su zvaničnici. Podaci koje je pružio „flajtradar 24“pokazuju da se let srušio 19 sekundi nakon poletanja, otprilike pet kilometara od aerodroma.

Zasad nije poznat uzrok pada letelice, ali zvaničnici razmatraju dva moguća scenarija - da je do pada došlo zbog greške pilota ili da je u pitanju tehnički problem. Kazahstans­ki vicepremij­er Roman Sklijar izjavio je na konferenci­ji za novinare da je avion dva puta dodirnuo pistu prilikom poletanja, dodajući da su tehnički problemi ili greška pilota mogući uzroci nesreće. U izjavi objavljeno­j na mreži, kazahstans­ki predsednik Kasim-jomart Tokajev izrazio je saučešće porodicama žrtava i upozorio da će se odgovorni za nesreću suočiti sa „teškim kaznama u skladu sa zakonom“. On je subotu proglasio za dan žalosti zbog ove nesreće. Kompanija koja proizvodi avion bankrotira­la je 1996. godine, a proizvodnj­a „fokera 100“zaustavila se sledeće godine.

Inače, „Bek er“se neko vreme nalazio na listi zabranjeni­h avio-prevoznika u Evropskoj uniji. Svi letovi „Bek era“i „fokera 100“u Kazahstanu obustavlje­ni su zbog istrage nesreće, saopštile su vlasti te zemlje.

SVI LETOVI „BEK ERA“U KAZAHSTANU OBUSTAVLJE­NI SU ZBOG ISTRAGE KOJA će TRAJATI DO 10. JANUARA

 ??  ??
 ??  ?? letelica se zabila nosem u zgradu
letelica se zabila nosem u zgradu
 ??  ?? među povređenim­a ima i mnogo dece
među povređenim­a ima i mnogo dece

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia