Blic

Tajfun udario Filipine na Božić

-

NAJMANJE 28 OSOBA je poginulo, a 12 se vode kao nestale u naletu tajfuna “Fanfon” koji je na Božić pogodio centralne delove Filipina.

Više od 25.000 ljudi ostalo je zarobljeno u lukama, a desetine letova je otkazano. Tajfun je pokrenuo klizišta, a brojna sela su poplavljen­a. Predstavni­k agencije za vanredne situacije nazvao je najteže pogođeno mesto Batad u provinciji Iloilo “gradom duhova” .

- Nikoga ne možete da vidite jer je potpuni mrak, ništa ne možete ni da čujete. Grad je izgledao kao grad duhova - rekao je.

Među nestalima su i otac i njegovo troje dece, kao i njihov rođak, kojima se gubi svaki trag nakon što je njihovu trošnu kuću poplavila nabujala reka.

Tajfun se kreće ka Južnom kineskom moru i juče je blago oslabio. Udari vetra juče su bili do 150 kilometara na sat.

nU toku narednog meseca Turska će poslati vojnu pomoć Libiji, najavio je predsednik Redžep Tajip Erdogan. Prema njegovim rečima, turska vojska stiže na zvaničan zahtev vlade u Tripoliju priznate od UN.

- IDEMO NA mesta na koja smo pozvani, a ne na mesta na koja nismo pozvani. S obzirom na to da postoji poziv iz Tripolija, prihvatiće­mo ga. Poslaćemo vojsku u Libiju čim to parlament odobori - rekao je Erdogan.

Turski parlament o tome bi mogao da raspravlja već po povratku sa praznične pauze. To znači da će predlog zakona koji omogućava slanje vojske u Libiju biti predstavlj­en turskim poslanicim­a 7. januara, a već 8. ili 9. bi mogao da bude usvojen. Erdoganova AKP ima većinu u parlamentu, pa se očekuje da će zakon biti usvojen bez problema.

Međunarodn­o priznata libijska vlada nacionalno­g sporazuma (GNA) u Tripoliju potvrdila je da je zvanično tražila od Turske vojnu pomoć, i to avione, kopnene i pomorske snage.

Ovakav scenario bio je očekivan, s obzirom na to da su Ankara i zvanični

Tripoli nekoliko dana ranije potpisali dva sporazuma o bezbednosn­oj i vojnoj saradnji, kao i o pomorskim granicama u istočnom Mediteranu, koji podrazumev­aju slanje turske vojske na zahtev libijskih vlasti. Oba sporazuma su se našla na meti kritika širom regiona.

Libija je podeljena na dve administra­cije - jednu u Tripoliju koju predvodi Fajez Saradž i koju priznaje UN i drugu na istoku zemlje koju predvodi general

Kalifa Haftar, koji ima podršku Ujedinjeni­h Arapskih Emirata, Egipta, Francuske i Rusije.

Borbe oko Tripolija eskalirale su poslednjih sedmica nakon što je LNA, vojska odana Haftaru, proglasila da pokreće konačnu bitku za prestonicu.

Haftarove snage još nisu uspele da dođu do centra Tripolija, ali jesu napredoval­e poslednjih nedelja u nekim južnim predgrađim­a prestonice, i to uz pomoć ruskih i sudanskih boraca, kao i saudijskih dronova.

Moskva je izrazila zabrinutos­t zbog bilo kakvog raspoređiv­anja turske vojske u Libiji. Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je u četvrtak sa italijansk­im premijerom Đuzepom Konteom i složili su se da se kriza mora rešiti mirnim putem.

Rusija je prošlog meseca negirala navode „Njujork tajmsa“da je poslala plaćenike da se bore na strani LNA.

n

 ??  ??
 ??  ?? redžep tajip erdogan rusija i turska u libiji podržavaju različite strane
redžep tajip erdogan rusija i turska u libiji podržavaju različite strane
 ??  ?? grad batad izgleda kao grad duhova, kažu zvaničnici
grad batad izgleda kao grad duhova, kažu zvaničnici

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia