Blic

Vlasnici lokala u Čačku nezadovolj­ni novim nametom UVELI TAKSU I NA FLIPERE

- NENAD BOŽOVIĆ

Vlasnici lokala u Čačku koji u njima drže zabavne igre, kao što su bilijar, pikado, fliperi ili video-igre, moraće ubuduće da plaćaju komunalnu taksu na svaki uređaj koji imaju. Bilo da je reč o bilijaru, fliperu ili računaru, propisana naknada iznosi 25 dinara dnevno po uređaju.

Dok poreznici najavljuju kontrole takvih klubova, vlasnici, nezadovolj­ni uvođenjem takse, smatraju da je preregistr­acija jedina šansa da opstanu, jer bi im, kako kažu, novi namet u velikoj meri otežao poslovanje..

Martin Martinović iz Čačka višestruki je prvak države u bilijaru i reprezenta­tivac Srbije. Ali, njegov bilijar klub „Libero 5“u Čačku, iako je registrova­n kao sportski klub, sada će morati da plaća još jednu naknadu. Reč je o komunalnoj taksi za uređaje u koje spadaju zabavne igre.

- Mi smo klub koji je registrova­n u Ministarst­vu za sport i omladinu i gradske vlasti znaju za nas jer smo i na budžetu grada za sport. Moram da kažem da mi ne bežimo od plaćanja tih taksa, ali smatramo da bi grad Čačak onda morao više da nam finansijsk­i izađe u susret kako bismo opstali - priča Martinović za „Blic“.

Zanimljivo je da u Čačku, prema podacima Agencije za

privredne registre, ne postoje zvanično registrova­ni klubovi sa zabavnim igrama, kao što su igre na računarima, simulatori, bilijari, pikada ili fliperi. Iako je propisano plaćanje naknada za svaki uređaj, zanimljivo je da Poreskoj upravi nije podnet nijedan zahtev jer su svi ti klubovi registrova­ni kao

neka druga delatnost.

- U odluci lepo piše da se plaća po rešenju Gradske uprave, ali mi nismo izdali nijedno. Tek u 2019. godini imamo dva rešenja koja smo izdali po službenoj dužnosti nakon terenske kontrole tih klubova - objašnjava Dušan Savković, načelnik Gradske uprave za lokalnu poresku administra­ciju.

Naknada ili komunalna taksa koja je propisana na osnovu odluke o lokalnim komunalnim taksama za Grad Čačak, iznosi 25 dinara dnevno za svaki uređaj. Pojedini vlasnici smatraju da će im jedina šansa da ostanu i ne zatvore klub, biti preregistr­acija. Jer kažu, prihodi od tih igara su i onako mali.

- Imaćemo kontrole onoliko koliko nam mogućnosti dozvoljava­ju. Nadamo se da ćemo u saradnji sa inspekcija­ma dobiti podatke o licima koja drže takve klubove sa zabavnim igrama, kako bismo preduzeli zakonske odredbe - kaže Savković.

n

 ??  ?? taksa iznosi 25 dinara dnevno po svakom uređaju za zabavu
taksa iznosi 25 dinara dnevno po svakom uređaju za zabavu
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia