Blic

OPŠTA TUČA U SKUPŠTINI

Skandal nakon što je Boško Obradović prekinuo sednicu parlamenta

- DANIJELA LUKOVIĆ

U Skupštini Srbije juče je došlo do tuče, pošto su Boško Obradović i Ivan Kostić iz Dveri ušli na sednicu nezadovolj­ni što vlast nije reagovala na događaje u Crnoj Gori. Sukobili su se s Aleksandro­m Martinović­em.

Obradović i Kostić ušli su u Skupštinu noseći transparen­te “Vučić i Milo - braća blizanci” i “Srbijo, zašto ćutiš?”, i upitali poslanike vladajuće koalicije zašto ne reaguju na usvajanje Zakona o slobodi veroispove­sti u Crnoj Gori i hapšenje poslanika Demokratsk­og fronta.

- Da li podržavate hapšenje naših građana koji su blokirali Crnu Goru da ne bi bio usvojen skandaloza­n zakon? - pitao je Obradović.

Šef poslanika naprednjak­a Aleksandar Martinović je ustao iz poslaničke klupe i prišao im uz reči “beži, bre”, ali se Kostić isprečio između njega i Obradovića, odgurnuo ga rukom. To je bio okidač za metež. Obradović je onda odgurnuo Martinović­a i oborio ga, a situaciju su, između ostalih, pokušali da smire ministar odbrane Aleksandar Vulin i poslanik

DS Balša Božović. Reagovala je i predsednic­a Skupštine Maja Gojković.

- Prekidajte, prekinite, prekidam sednicu! Poštovani poslanici, prekidam sednicu usled opšteg koškanja, psovki i vriske narodnih poslanica vlasti i opozicije uzvikivala je Gojkovićev­a.

Obradović i Vulin su, preko ramena ostalih, “diskutoval­i”, ali fizičkog kontakta nije bilo. Za to vreme, poslanik SNS Aleksandar Marković uzeo je jedan transparen­t od Kostića i iscepao ga. Gojkovićev­a je sve vreme pozivala poslanike da ne reaguju, molila ih da se smire i da, kako je rekla,

“ne nasedaju na unapred pripremlje­ne provokacij­e Boška Obradovića”. U salu je ušlo i obezbeđenj­e, ali prema nalogu Gojkovićev­e, nisu reagovali.

- Molim vas sve da se da ne nasedate na provokacij­u Obradovića i Ivana Kostića. Oni su ovde došli samo zbog toga - uzvikivala je

Gojkovićev­a.

Nakon nekoliko minuta meteža, situacija se smirila, a Obradović i Kostić napustili su salu. Obradović se u skupštinsk­om holu obratio novinarima i rekao da je to bio “politički performans”.

- Uobičajen je u svetskoj parlamenta­rnoj praksi. Moram priznati da uprkos svemu što znam o SNS, nisam očekivao ovakvu reakciju narodnih poslanika vladajuće većine. Njihov šef Martinović je sa 30 njih krenuo da se fizički obračuna sa nama dvojicom narodnih poslanika Dveri. Mislim da im nismo smetali toliko mi, već ono što je pisalo na transparen­tima - kazao je Obradović.

Martinović je izjavio je da je spreman da trpi sve političke i pravne sankcije zbog svog ponašanja u parlamentu, ali je ukazao da je ponašanje poslanika Dveri Boška Obradovića prevršilo svaku meru.

- Za mene su čast države i institucij­e mnogo važnije od poslaničko­g mandata i privilegij­a koje imam kao poslanik. Nismo mogli da dozvolimo da nasilnik, deklarisan­i fašista Boško Obradović gazi dostojanst­vo Skupštine i države, da izvrgava ruglu sve ono što rade Skupština, Vlada i presednik Aleksandar Vučić. Tom nasilju i takvom ponašanju jednom mora da dođe kraj. Reagovao sam ne kao političar, već kao čovek, morao sam da reagujem na transparen­t koji je poistoveti­o Aleksandra Vučića sa Milom Đukanoviće­m, jer je to uvreda ne samo za predsednik­a i SNS, već za ceo srpski narod - kazao je Martinović.

Inače, pre incidenta Obradovič je otišao do zgrade Ambasade Crne Gore, gde je hteo da razgovara s ambasadoro­m, ali su mu rekli da on trenutno nije u kancelarij­i. Obradović je pored vrata crvenim sprejom ispisao „Milo, lopove, ne damo ti svetinje”.

OBRADOVIĆ JE ODGURNUO MARTINOVIĆ­A I OBORIO GA, ŠTO JE BIO ZNAK ZA OPŠTI METEŽ U SKUPŠTINI

Obradović i Kostić ušli su u Skupštinu noseći transparen­te „Vučić i Milo braća blizanci” i „Srbijo, zašto ćutiš?”, nezadovolj­ni reakcijom vlasti na događaje u Crnoj Gori

 ??  ?? šef poslanika naprednjak­a aleksandar martinović je ustao iz poslaničke klupe i prišao im uz reči „beži, bre”, ali se kostić isprečio između njega i obradovića. to je bio okidač...
šef poslanika naprednjak­a aleksandar martinović je ustao iz poslaničke klupe i prišao im uz reči „beži, bre”, ali se kostić isprečio između njega i obradovića. to je bio okidač...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia