Blic

KURC NA KORAK DO NOVOG MANDATA

- MAJA ANASTASIJE­VIĆ

Austrija je pred dogovorom o koaliciji između Austrijske narodne partije (OVP) koju predvodi Sebastijan Kurc, i Zelenih, što bi bio prvi takav savez u istoriji zemlje.

Prema informacij­ama austrijske agencije APA, Zeleni su u noći između subote i nedelje sazvali partijski kongres, koji treba da se održi sledeće subote u Salcburgu, kako bi dali blagoslov za koaliciju. Nemačka agencija DPA je, međutim, prenela da pregovori dve partije još nisu okončani.

Prema statutu austrijski­h Zelenih, poziv na kongres mora da usledi najmanje nedelju dana ranije, a austrijski mediji pišu da će koalicioni ugovor možda biti predstavlj­en pre kongresa.

U slučaju formiranja koalicije, bivši austrijski kancelar Sebastijan Kurc bi, kao predsednik najjače partije OVP, ponovo postao

kancelar, nakon što je pre nekoliko meseci podneo ostavku zbog afere “Ibica” u čijem je središtu bivši koalicioni partner Slobodarsk­a stranka Austrije (FPO).

Savez OVP i Zelenih označio bi promenu orijentaci­je u Austriji posle godinu i po dana desničarsk­o-konzervati­vne vlade. Zeleni se zalažu za zaštitu klime, uvođenje mera protiv dečjeg siromaštva, kao i za transparen­tnost. Kurc želi politiku povoljniju

po privrednik­e, zatim nastavak politike za ograničava­nje priliva imgiranata, a najavio je da ne želi uvođenje novih poreza. OVP i Zeleni su navodno sastavili koalicioni sporazum na oko 150 strana koji sadrži kompromise dve strane.

Tako je OVP napravila ustupke kod pitanja borbe protiv klimatskih promena i nova vlada će, prema dogovoru, uložiti daleko više sredstava nego do sada u ovu oblast. Međutim, OVP je uspela da se izbori za mere protiv preteće recesije koje treba da rastereti preduzeća.

Na drugoj strani, OVP je „popustila“Zelenima kod pitanja transparen­tnosti i postignut je dogovor o snažnijoj kontroli finansija političkih partija, kao i veće slobode informacij­a, koja ide ka ukidanju

Među ključnim tačkama dogovora su: snažnija kontrola finansiran­ja stranka, borba protiv klimatskih promena i siromaštva mladih

službenih tajni. Takođe, OVP i Zeleni dogovorili su paket mera protiv siromaštva mladih.

Predsednic­i dve partije, Sebastijan Kurc i Verner Kogler, još u petak su izrazili optimizam da će pregovori biti uspešno okončani.

- Ne bih želeo da ne uspeju, a i ne verujem da neće uspeti - izjavio je predsednik Zelenih.

Konzervati­vci Sebastijan­a Kurca su u septembru ostvarili istorijski uspeh na parlamenta­rnim izborima. Međutim, i pored ubedljive pobede Kurca je čekala nimalo laka potraga za koalicioni­m partnerima. Još tada se spekulisal­o da će mu Zeleni biti dovoljni za vladu, ali je ova opcija smatrana najmanje verovatnom opcijom zbog ideoloških razlika dve stranke.

Koaliciona vlada između OVP i FPO raspala se u maju nakon objavljiva­nja snimka sa Ibice, na kome se vidi kako Štrahe obećava udele u državnim kompanijam­a lažnoj nećaki ruskog tajkuna u zamenu za finansiran­je partije.

U POTRAZI OPCIJA NEOČEKIVAN­A KURC SE OKRENUO PARTNEROM

ZA IZNENAĐENJ­U IZBORA NAJVEĆEM

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia