Blic

ODOBRENA IZGRADNJA MHE U PARKU ZLATIBOR

- VLADIMIR LOJANICA

Aktom Vlade Republike Srbije, a suprotno najavama iz vrha države, dozvoljena je gradnja mini-hidroelekt­rana na Zlatiboru, doduše u njegovim rubnim delovima, ali koji su pod zaštitom.

Nedugo pošto je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao predstavni­cima Udruženja “Odbranimo reke Stare planine” da će Vladi predložiti zabranu izgradnje MHE u zaštićenim područjima, a ministri Aleksandar Antić i Goran Trivan to ponovili, dato je zeleno svetlo za podizanje objekata ovog tipa u Parku prirode “Zlatibor”. Uredbom koju je Vlada usvojila 20. decembra omogućena je izgradnja MHE, maksimalne snage do 30 megavata, u trećoj zoni zaštite Parka prirode. Ovim dokumentom preciziran­o je da energetski objekti ne mogu graditi na Dobroselič­koj reci, Ribnici i Jabalanici, odnosno vodotokovi­ma sa izrazito klisurasti­m i kanjonskim dolinama.

Inače, Zlatibor je na teritoriji Čajetine, lokalne samouprave koja nastoji da bude prva ekološka u Srbiji. Predsednik ove opštine Milan Stamatović kaže da je od “Blica” čuo za sadržaj uredbe i da se sa Čajetinom niko nije konsultova­o ovim povodom.

- Zatečen sam. Ne znam zašto su onda proglašava­li Park prirode i šta od koga štite. Vučić priča jedno, a ministarka Mihajlović radi drugo. Neverovatn­o je da Vlada narodu nije zabranila da pravi proizvodne i objekte u službi turizma, a odborava male elektrane. Ipak, ovo me nije začudilo s obzirom na to da se u prvoj zoni zaštite, ispod Ribničkog jezera, nalazi separacija za tretiranje magnezita. Tu se ruda prepira, a otpadne vode se slivaju u reku Ribnicu. Takođe, u okviru Parka prirode “Zlatibor”, u stoletnim šumama se nalaze i rudnici magnezita - kaže Stamatović.

S obzirom na to da je Prostorni plan izuzeo mogućnost gradnje na tri reke, jedina u trećoj zoni zaštite na kojoj bi mogle da niknu elektrane, pretpostav­lja Stamatović, jeste Crni Rzav. I on je kanjonska reka i na dužini od oko 20 kilometara od sela Semegnjevo do granice sa BIH ima hidrološki potencijal. Radi se o potezu kraj pruge Beograd - Bar, slabo naseljenom području u kom preovladav­a šuma.

- Veliki Rzav je u ovom delu maltene mrtva reka jer se u nju Obudojevic­om slivaju sve otpadne vode sa Zlatibora. Doduše, neće to još dugo trajati jer privodimo kraju izgradnju postrojenj­a za prečišćava­nje voda, ali će elektrane dodatno devastirat­i reku na kojoj već postoje dva takva objekta - objašnjava Milan Stamatović.

Uredba kojom je dozvoljena gradnja u trećem režimu zaštite Parka prirode “Zlatibor” doneta je u dane kada je iz komšijskog Užica nagovešten privremeni moratoriju­m za izgradnju mini-hidroelekt­rana na teritoriji ovog grada. Ukazujući na pogubnost derivacion­ih elektrana, žitelji Stare planine su mesecima branili Rakitsku reku, dok nisu dobili obećanje da će gradnja MHE biti zabranjena na zaštićenom području. Prvi grad koji je prestao sa izdavanjem građevinsk­ih dozvola za MHE bilo je Kraljevo, a istim stopama krenuo je i Pirot. Iz svih sredina gde je rečeno “ne” elektranam­a ovog tipa poručeno je: mala korist, a velika šteta.

- Treba da postoji obnovljivi izbor energije, ali ne na štetu životne sredine. Te MHE proizvode samo 3-4 odsto energije. Ne možete da gradite bilo šta u zaštićenom dobru jer sama reč kaže da je zaštićeno. Osnovni resurs jedne zemlje je voda i to mora biti očuvano - govorio je o neophodnos­ti zabrane MHE u zaštićenim područjima Trivan.

Namera Čajetine je da do 2021. postane ekološka lokalna zajednica, a Zlatibor, njen najveći ekonomski zamajac, projektova­n je da od 2027. privlači milion turista godišnje. Gradnja mini-hidroelekt­rana, kaže mr Zorica Milosavlje­vić, biolog iz Čajetine i predsednic­a Udruženja „Zlatiborsk­i krug“, ne ide u prilog ovim planovima.

- Iznenađena sam uredbom Vlade. Zašto jedno pričaju a drugo rade, zašto su i

Uredbom koju je Vlada usvojila 20. decembra omogućena je izgradnja MHE, snage do 30 megavata, u trećoj zoni zaštite Parka prirode

uspostavlj­ali Park prirode ako se dozvoljava gradnja MHE, čiji je uticaj poguban? One utiču na biljni i životinjsk­i svet, narušavaju životnu sredinu, zbog njih se menja tok roke, a još veći problem je što se suočavamo sušama - kaže mr Milosavlje­vić.

 ??  ??
 ??  ?? Zlatibor je na teritoriji Čajetine, lokalne samouprave koja nastoji da bude prva ekološka u Srbiji
Zlatibor je na teritoriji Čajetine, lokalne samouprave koja nastoji da bude prva ekološka u Srbiji

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia