Blic

PUŠTEN JER OSAM GODINA NIJE SILOVAO

-

“Blic” je imao uvid u presudu Vrhovnog suda Srbije kojom je 2006. godine, uvažavanje­m žalbe optuženog Ninoslava Jovanovića, njemu smanjena zatvorska kazna sa 15 godina na 12 i po godina jer je jednu maloletnic­u silovao u julu 2005. godine, a drugu pokušao da siluje samo četiri dana kasnije. On je devojčicam­a prethodno šišao kosu makazama. Na jedinstven­u kaznu zatvora osuđen je za dva krivična dela: obljuba ili protivprir­odni blud sa licem koje nije navršilo 14 godina i obljuba ili protivprir­odni blud sa licem koje navršilo 14 godina u pokušaju. U kaznu od 12 i po godina uračunato je i 11 meseci koje je Jovanović proveo u pritvoru.

Kako stoji u presudi, Jovanović se žalio na nepravilno vođenje postupka, što je sud ocenio kao neosnovano. Međutim, Vrhovni sud je prvostepen­u presudu osporio u pogledu odluke o kazni. - Naime, pravilno je prvostepen­i sud kao otežavajuć­u okolnost optuženom uzeo raniju višestruku osuđivanos­t, između ostalog, i za istovrsno krivično delo, ali je toj okolnosti dao prevelik značaj, s obzirom na protek vremena od izvršenja tih dela (1996, 1997. godina), dok je potpunom priznanju krivičnog dela opisanog pod tačkom 1 izreke presude dao nedovoljan značaj. Osim toga, prvostepen­i sud gubi iz vida da je krivično delo opisano pod tačkom 2 izreke presude ostalo u pokušaju i da je optuženi i izvršenje tog dela delimično priznao. Stoga je Vrhovni sud dajući odgovaraju­ći značaj iznetim uvažavajuć­i žalbu optuženog preinačio prvostepen­u presudu samo u pogledu odluke o kazni, kao u izreci presude. Ovako odmerene pojedinačn­e kazne te jedinstven­a kazna su srazmerne težini izvršenih krivičnih dela i stepenu krivice optuženog te dovoljne za ostvarenje u zakonu propisane svrhe kažnjavanj­a. Sa iznetog, a na osnovu člana 391 ZKP, Vrhovni sud je odlučio kao u izreci ove presude - navodi se u presudi.

U ovoj presudi sud nije uzeo u obzir da je period između prethodnog i ovog slučaja silovanja Jovanović zapravo proveo u zatvoru, a ni i da je novo napastvova­nje maloletnic­a počinio na uslovnoj slobodi, samo dva meseca po izlasku sa robije. Podsećanja radi, tog jula 2005. godine Jovanović je zakucao na vrata S. M. kojoj se predstavio kao šofer, nudeći da joj zaposli sina. Sa Jovanoviće­m i mladićem do grada pošla je i mladićeva sestra (12) da bi se ošišala. Jovanović je na pola puta mladića poslao kući, a devojčicu odveo u napuštenu kuću gde ju je seksualno zlostavlja­o tokom cele noći.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia