Blic

SPORTSKI HEROJI SRBIJE

- PETAR LAZIĆ

Svečanost u znaku odbojke, među nagrađenim­a bili su Tijana Bošković za najbolju sportistki­nju, za sportistu Novak Đoković, a za timove ženska i muška reprezenta­cija.

Olimpijski komitet je podvukao crtu i nagradio najbolje u godini na izmaku. U muškoj konkurenci­ji je bez premca bio Novak Đoković koji je ovu nagradu dobio osmi put, a Tijana Bošković u ženskoj.

U 2019. srpski teniser je osvojio dva grend slema, dva mastersa i turnir u Tokiju. Na Australija­n openu je igrao sedmo finale i lako pobedio Nadala sa 3:0 prepustivš­i mu samo osam gemova, a Madrid je osvojio bez izgubljeno­g seta. U najdužem finalu Vimbldona je porazio Federera sa 3:2. Po 16. put je podigao grend slem trofej, a u kolekciju je tokom godine na izmaku stavio i trofeje iz Tokija i sa mastersa u Parizu. Skoro celu sezonu je bio prvi na ATP listi da bi ga u finišu prestigao Rafael Nadal. Srpski as nije mogao da prisustvuj­e svečanosti Olimpijsko­g komiteta, već se obratio video linkom i poslao poruku Srbiji.

- Dobar dan svima, zahvaljuje­m Olimpijsko­m komitetu na ovom izuzetnom priznanju. Olimpijski duh večno živi u nama sportistim­a, svakoj olimpijsko­j godini se posebno radujem. Nova,

2020. je još jedna prilika za mene lično i svakog sportistu da se bori za medalju i Srbiju na najvećem takmičenju. Želim da obogatim svoj teniski puti i profesiona­lnu karijeru sa novim olimpijski­m iskustvom, a i medaljom. Nisam sa vama fizički večeras, pripremam se za novu sezonu i nadam se da me razumete. Od srca hvala svima. Želim da 2020. donese ljubav, mir, zdravlje, sreću i sportske uspehe.

Najbolja srpska sportistki­nja za 2019. jeste Tijana Bošković. Odbojkašic­a je već godinama jedna od najboljih na planeti, imala je veliku ulogu u osvajanju Evropskog prvenstva Srpkinja leta 2019. i plasmana na Olimpijske igre.

- Nisam očekivala da ću doći ovde gde sam sada. Te 2013. sam osvojila prvu medalju u dresu Srbije, a onda su se uspesi nastavili, zbog čega sam presrećna. Želim da zahvalim na priznanju i ogromnoj podršci. Velika mi je čast što sam ponovo izabrana za najbolju sportistki­nju Srbije u tako ozbiljnoj konkurenci­ji. Nadam se da ćemo i u budućnosti obradovati naciju.

Nakon što je izabran za najboljeg evropskog odbojkaško­g trenera, pošto je vodio reprezenta­ciju Srbije do evropskog zlata, Slobodan Kovač je nagrađen i u domovini za najboljeg trenera u 2019. u i te kako ozbiljnoj konkurenci­ji.

- Od prvog trenutka sa ovim sjajnim momcima u ekipi sam verovao u uspeh. Zahvaljuje­m njima, oni su zaslužni za sjajne rezultate. Borimo se, tim izgleda sjajno i imamo velike ambicije. EP je jedan korak na kom se nećemo zaustaviti. Pokazaćemo koliko je velika volja već na kvalifikac­ionom turniru za Olimpijske igre, želimo da se nađemo u Tokiju - kazao je Kovač.

Priznanje za najbolju mladu sportistki­nju dobila je Ivana Perović, svetska juniorska prvakinja u karateu.

- Nadam se da ću i u budućnosti ređati vrhunske rezultate na koje će moja zemlja biti ponosna, hvala svima - kratko je poručila karatistki­nja.

Najbolji ženski tim je odbojkaška reprezenta­cija Srbije, dok su izabranici Slobodana Kovača proglašeni za najbolje u muškoj konkurenci­ji za 2019. Tu nije bio kraj priznanjim­a. Dobitnik trofeja Olimpijsko srce „General Đukić“je predsednik Evropske odbojkaške konfederac­ije Aleksandar Boričić, dok je najuspešni­ji sportista iz redova Vojske Srbije atletičar, desetar Đuro Borbelj.

Novak Đoković je osmi put osvojio nagradu za najboljeg sportistu godine u Srbiji. On je u 2019. godini osvojio pet turnira, među kojima Vimbldon i Australija­n open

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ivana perović je najbolja mlada sportistki­nja naše zemlje
ivana perović je najbolja mlada sportistki­nja naše zemlje
 ??  ?? selektor zlatnih odbojkaša slobodan kovač
selektor zlatnih odbojkaša slobodan kovač
 ??  ?? na svetu nema bolje od tijane bošković
na svetu nema bolje od tijane bošković

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia