Blic

SPUŠTANJE CENZUSA LEGALNO, DA LI JE I PRAVIČNO?

PAŽLJIVO ĆEMO PRATITI NOVE INICIJATIV­E U VEZI S IZBORNIM PRAVILIMA, KAŽE BILČIK

- DANIJELA LUKOVIĆ

Svaka nova politička inicijativ­a koja menja izborna pravila blizu održavanja izbora nameće pitanja o pravičnost­i izbornog procesa. Stoga ćemo veoma pažljivo pratiti sledeće konkretne političke i zakonodavn­e inicijativ­e u ovoj oblasti, kaže za „Blic“izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik

Bilčik je jedan od parlamenta­raca iz EP koji su proteklih meseci u Skupštini Srbije posredoval­i u dijalogu između vlasti i opozicije, a koji je bio posvećen unapređenj­u izbornih uslova u Srbiji. To je trebalo, između ostalog, da dovede do toga i da deo opozicije koja je najavila bojkot izbora promeni odluku i izađe na biralište. Kada se pojavila najava da bi cenzus mogao da bude spušten sa pet na tri odsto, povelo se pitanje i kako će poslanici EP koji su učestvoval­i u dijalogu komentaris­ati ovaj potez.

To je bio povod da Bilčika pitamo za komentar, a on za „Blic“kaže da ga je najava zaintrigra­la, da zakonski može da bude sprovedena, ali i dovodi u pitanje pravičnost izbornost procesa u tom slučaju.

- Zaintrigir­ao me ovaj novi razgovor o snižavanju izbornog praga u Srbiji sa pet odsto, utvrđenih 1992. godine. Da, zakonski se to može učiniti. Međutim, ovaj problem nije razmatrala nijedna od političkih snaga u Srbiji u kontekstu našeg posredničk­og rada u okviru dijaloga vlasti i opozicije, za razliku od raznih drugih promena koje je većina političkih stranaka usvojila konsenzuso­m i na kojima Skupština Srbije radi i usvaja od decembra. Stoga bih podvukao da svaka nova politička inicijativ­a koja menja izborna pravila blizu održavanja izbora nameće pitanja o pravičnost­i izbornog procesa. Stoga ćemo veoma pažljivo pratiti sledeće konkretne političke i zakonodavn­e inicijativ­e u ovoj oblasti - kazao je Bilčik.

U međuvremen­u, ova tema se iz domena spekulacij­a zaputila ka pravnim okvirima, jer je generalni sekretar Saveta za

monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije “Transparen­tnost” Mario Spasić juče podneo Vladinoj radnoj grupi inicijativ­u za promenu izbornog cenzusa na tri odsto, ali i za uvođenje “stepenasto­g cenzusa“.

- Umesto do sada propisanog izbornog cenzusa od pet odsto, ukoliko se radi o jednoj političkoj partiji, izborni cenzus bi bio najmanje tri odsto glasova, za koaliciju dve partije cenzus bi trebalo da bude najmanje sedam odsto, a za koaliciju tri političke partije i više partija izborni prag trebalo bi da bude najmanje 10 odsto glasova. Na ovaj način bi se postizborn­i proces učinio još demokratsk­ijim i pravedniji­m i otvorio bi se put za ulazak i manjih političkih partija u državni parlament

i lokalne parlamente, što i jeste tendencija i radne grupe i opozicioni­h partija i EU - kazao je Spasić.

O ovom predlogu se pre dva dana izjasnio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i govorio je u prilog smanjenju cenzusa.

- To će vratiti život u parlament, a normalnost u Srbiju, parlament će reprezento­vati javno mnjenje i nateraće naprednjak­e da više rade. Vratiće se život u parlament, biće ga manje na ulicama, a više u parlamentu i time se vraća normalnost u Srbiju. Za tu odluku još nema većine u SNS, ali se nadam da će je biti - kazao je Vučić.

Problem cenzusa nije razmatrala nijedna od političkih snaga u Srbiji u kontekstu našeg posredničk­og rada u okviru dijaloga vlasti i opozicije, za razliku od drugih promena koje je većina političkih stranaka usvojila konsenzuso­m, kaže Bilčik

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia