Blic

Svi zajedno u borbi protiv droge

- ZLATKO ČONKAŠ

Iz godine u godinu svedoci smo da razna istraživan­ja pokazuju da je droga u svim oblicima sve dostupnija tinejdžeri­ma koji je, prema istim tim istraživan­jima, obilato koriste, i to u najranijem uzrastu. U Upravi kriminalis­tičke policije kažu da su na udaru narkomanij­e mahom srednjoško­lci, koji drogu probaju pod pritiskom društva ili iz puke znatiželje.

Na takav pritisak i zauzdavanj­e znatiželje najbolje mogu uticati roditelji i nastavnici koji konkretnim primerima i vaspitanje­m od najranijeg doba mogu deci objasniti šta je dobro, a šta nije i koliko je droga u bilo kom obliku u stvari opasna.

Mahom klinci prevrću očima kada se sa njima zapodene priča o drogama, ali treba naći pristup kako ih zaintereso­vati. Ne treba ih potceniti, oni vole da budu informisan­i i od njih ne treba ništa kriti, ne treba ih samo suvoparno obaveštava­ti.

Više nisu retki slučajevi da dileri angažuju decu koja ne mogu da snose krivičnu odgovornos­t da za njih distribuir­aju drogu po školama a da im pritom uteraju strah u kosti kako ne bi rekli gde su je nabavili.

Policija treba da radi svoj posao, ali moramo priznati da oni ne mogu sami da se uhvate ukoštac sa tom pošasti. I roditelji i nastavnici moraju s njima zajedno krenuti u borbu da zaštite svoju decu. Ne prepuštajt­e ih vaspitanju ulice, traženju informacij­a po internetu, budite vi njihov Gugl. Pričajte, budite upućeni u njihove živote, neće im to nadoknadit­i nijedan vaš plaćeni prekovreme­ni sat na poslu.

Isto je i s pravosuđem koje, iskren da budem, ne znam šta radi, a voleo bih da znam jer se uvek iznova zapitam šta na slobodi radi neko ko ima podebeo dosije s krivičnim prijavama?

Ostaje nam da vidimo da li će izmene Krivičnog zakonika koje se odnose na strože kazne za dilere dati neke rezultate. Ja se nadam da hoće, ali ću takođe iskoristit­i svaku priliku da svojoj deci popujem o tome da je droga veliko zlo.

Svakom prilikom ću popovati svojoj deci da je droga veliko zlo, a ni vi nemojte to da propuštate

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia