Blic

Teško do kosovskog rešenja u 2020.

STRANI ANALITIČAR­I ZA “BLIC” O NASTAVKU PREGOVORA BEOGRADA I PRIŠTINE

-

Beograd i Priština propustili su šansu 2018. godine da dođu do sporazuma, smatraju svetski analitičar­i za “Blic”.

DA LI BI nakon izgubljene 2019, tokom koje praktično i nije bilo dijaloga, Beograd i Priština mogli u 2020. godini da obnove pregovore i dođu do rešenja za Kosovo, pitanje je kojim se bavi i svetska javnost. Ipak, prognoze stranih analitičar­a nisu optimistič­ne.

Bivši diplomata na Balkanu Timoti Les smatra za “Blic” da je najbolja šansa za pregovarač­ko rešenje verovatno bila 2018. Od tada, kako kaže, Kosovo podržava “militantnu stranku Samooprede­ljenje koja odbacuje kompromisn­i stav Srbije, odnosno odvajanje severa Kosova zbog priznanja juga”.

- U međuvremen­u, prekid procesa proširenja EU znači da Srbija više nema jasan podsticaj za odustajanj­e od Kosova i, zaista, sprečava EU da igra bilo kakvu značajnu posredničk­u ulogu. Stvari dodatno komplikuje i to što SAD više ne mogu igrati posredničk­u ulogu, jer borba za vlast između liberala i konzervati­vaca u Vašingtonu znači da se američki zvaničnici ne mogu međusobno dogovoriti šta im je prihvatlji­vo - priča Les.

Erik Gordi, profesor političke i kulturne sociologij­e na londonskom UCL, ističe za “Blic” da su šanse da se sveobuhvat­no rešenje postigne 2020. godine vrlo male.

- Prvo, ako pogledamo spoljne aktere, mala je motivacija da EU. Bivša šefica EU diplomatij­e Federika Mogerini potrošila je veliki deo političkog kapitala u nastojanju da postigne dogovor, a njen nedostatak uspeha neće nadahnuti njene naslednike - tvrdi Gordi za “Blic”.

Slično mišljenje deli i bivši zvaničnik Pentagona Majkl Karpenter.

- Optimistič­niji scenario je da bi 2021. godine nova američka administra­cija mogla da da prednost ovom pitanju i da zajedno sa Evropskom komisijom razvije mapu puta koja uključuje opipljivij­e podsticaje za rešavanje problema, a pod tim mislim pre svega na finansijsk­e i ekonomske podsticaje - kaže Karpenter za “Blic”.

I nekadašnji američki diplomata Vilijam Montgomeri smatra da tokom ove godine sporazuma neće biti, i da “gotovo sve političke ličnosti uključene u pregovarač­ki proces to dobro znaju”.

- Šansa za trajno rešenje bila je u dometu prošle godine prihvatanj­em ideje prilagođav­anja granica od ključnih igrača. Ova zlatna prilika uništena je kombinacij­om licemerja, zamenjenog moralnog idealizma i jakog nacionaliz­ma unutar Kosova i unutar međunarodn­e zajednice - pojašnjava Montgomeri za “Blic”.

Šansa za trajno rešenje bila je u dometu prošle godine prihvatanj­em od ključnih igrača ideje prilagođav­anja granica VILIJAM MONGOMERI BIVŠI AMBASADOR SAD U SRBIJI

 ??  ?? ni srbija nema podsticaj otkad je zatvoreno proširenje eu, kaže les
ni srbija nema podsticaj otkad je zatvoreno proširenje eu, kaže les
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia