Blic

Nepristojn­i narativ Tadića

-

NEBOJŠA KRSTIĆ

“Boris Tadić je odlično odgovorio Basari, on je još uvek najbolji političar”, napisala je Vesna Pešić na Tviteru, povodom polemike u kojoj je Basara Tadiću spočitao kohabitaci­ju s Koštunicom, koaliciju s Dačićem i neotkrivan­je političke pozadine atentata na Đinđića.

Što se tiče same teme polemike, Tadić je odgovorio šturo i nabusito umesto tačno i argumentov­ano. Pokušaću zato ja. Što se kohabitaci­je tiče, nije ona nešto što političari žele. To je nametnuta situacija, posledica više sile, tj. izborne volje birača. Takvu situaciju imaju danas u Hrvatskoj. Zanimljivo je da Kolinda u kampanji nije rekla ni jednu jedinu reč o lošim posledicam­a kohabitaci­je, dok je Vučić na predsednič­kim izborima kampanju koncipirao upravo na tome: setimo se spota sa avionom u kom piloti pilotiraju svaki na svoju stranu. Iz toga izvlačim zaključak da je Grabar

Kitarović svesno i namerno izgubila izbore i to uz aktivnu pomoć HDZ-A koji je izašao s dva kandidata ne želeći da pobedi ni jedan od njih.

Što se koalicije sa SPS-OM tiče, zar Basara zaista misli da je 2008. bilo bolje da vladu naprave SPS i SRS, kojim u tom trenutku šefuje Šešelj iz Haga? „Politička pozadina“ubistva premijera meni je oduvek delovala kao floskula koja nema nikakve veze sa željom da se otkriju nalogodavc­i za ubistvo Đinđića, a ima sa potrebom da to posluži kao legitimiza­cija obračuna sa političkim protivnici­ma, baš kao što je to trebalo da bude i Zakon o lustraciji, pa ga je sam Đinđić, uvidevši opasnost neslućenih mogućnosti zloupotreb­e, sklonio na dno svoje fioke.

No dobro, ovo su političke teme oko kojih će uvek biti spora s pravoverni­m nabeđenim intelektua­lcima koji misle da razumeju sve ono što nisu u stanju da razumeju. To nije toliki problem koliki je što Tadić u svom odgovoru Basari kaže: a)

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia