Blic

Udica za male stranke

-

USrbiji ne postoji pravna smetnja da se u godini izbora menja izborni zakon. Problem je to što je najveći deo opozicije najavio bojkot izbora pa bi smanjenje cenzusa vodilo tome da u parlament uđu stranke koje nemaju dovoljnu podršku birača, radi stvaranja privida - „kvazidemok­ratije“. U nekoj normalnoj zemlji niko ništa ne bi imao protiv smanjivanj­a cenzusa, ali ne kada je u pitanju bojkot izbora, kada će to dovesti do stvaranja instant stranaka, samo za ove izbore. Aleksandar Vučić ne nudi smanjenje cenzusa, on testira javno mnjenje. Dobro bi bilo da je smanjenje cenzusa bilo uvršteno u zahteve opozicije za poboljšanj­e predizborn­ih uslova, što bi imalo smisla ako bi cenzus bio povećan za one koji na izbore izlaze u koalicijam­a, kao što je slučaj sa SNS. Tada bi to bilo u redu.

Očigledno da iza smanjenja cenzusa za ulazak u parlament stoji nešto drugo: pokušaj da se baci udica što većem broju malih stranaka, da bi se tako smanjili efekti bojkota izbora, a očigledno nije reč o iskrenoj nameri.

Ako Aleksandar Vučić zaista želi da pokaže da je za kompromis, treba da se donese Lex specialis - da odloži održavanje parlamenta­rnih izbora za najmanje šest meseci, da se do tada dovedu u red svi izborni uslovi, a da opozicija pod tim uslovima, kao znak dobre volje, pristane da izađe na lokalne izbore koji bi bili u redovnom terminu na proleće ove godine. Slažem se sa predsednik­om republike da je bolje ako volja građana bude iskazana kroz cenzus od tri odsto za ulazak u parlament, nego pet odsto koliko je sada. Manje se rasipaju glasovi građana. Međutim, problem je u tome što je najveći deo opozicije najavio bojkot parlamenta­rnih izbora.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia