Blic

UBICA NOVINARA PRIZNAO ZLOČIN

Održana glavna rasprava za ubistvo Jana Kucijaka

- MAJA ANASTASIJE­VIĆ

Jedan od četvorice osumnjičen­ih za ubistvo slovačkog novinara Jana Kucijaka i njegove verenice priznao je juče ubistvo pred slovačkim sudom.

Osumnjičen­i Miroslav Marček priznao je da je učestvovao u ubistvu, dok su druga dvojica okrivljeni­h, među kojima je i biznismen Marjan Kočner koji je optužen da je naručilac ubistva, negirala krivicu. Četvrti osumnjičen­i nije se izjasnio.

NARUČENO UBISTVO Slovačko tužilaštvo tereti Marjana Kočnera da je naručio ubistvo Kucijaka zbog tekstova koje je objavljiva­o na portalu aktuality.sk, a u kojima je pisao o sumnjivim aktivnosti­ma biznismena, zbog čega je naredio jednom od optuženih da otme i ubije novinara.

Kočner je pritom dao informacij­e o kretanju Kucijaka i njegove fotografij­e, nakon čega se kontaktira­lo s trećim optuženim da bi organizova­o ubistvo, a za to mu je obećano 70.000 evra.

POLITIČKE POSLEDICE

U vreme kada počinje glavna rasprava u postupku protiv četvorice osumnjičen­ih u slučaju ubistva novinara Jana Kucijaka, u Slovačkoj je u toku izborna kampanja - 29. februara treba da bude izabran nov saziv parlamenta.

Ovaj slučaj česta je tema u kampanji, posebno zbog veza visokih političara i kriminalno­g miljea, o čemu se mnogo nagađalo tokom istrage.

Takođe, ubistvo Jana Kucijaka dovelo je do pada vlade tadašnjeg premijera Roberta Fica.

Naime, dugo nakon što su istraživač­ki novinar Jan Kucijak i njegova verenica Martina Kušnirova ubijeni 21. februara u njihovom domu nedaleko od

Bratislave, policija je tapkala u mestu. Bes građana prerastao je u građanski pokret koji je zahtevao da se slučaj reši i stane na put korupciji - nešto za šta nisu verovali da je aktuelna vlast kadra i voljna da izvede.

Usledile su najveće masovne demonstrac­ije posle 1989. godine, koje su naterale premijera Roberta Fica i ministra unutrašnji­h poslova Roberta Kalinjaka da podnesu ostavke.

Koaliciona vlada sastavljen­a od njihove levičarsko-populistič­ke partije “Smer-socijaldem­okratija”, građanske partije “Most-hid” i “Slovačke narodne stranke”, međutim ostaje na vlasti. Premijer

je postao Peter Pelegrini iz partije “Smer”, koga mnogi smatraju marionetom predsednik­a partije Fica.

Šest meseci kasnije dolazi do preokreta: nakon što se zametnuo trag koji je navodno vodio do italijansk­e mafije, u septembru 2018. uhapšena su dvojica osumnjičen­ih Slovaka - bivši policajac i bivši vojnik.

TRAG KA KOČENRU Međutim, na tome se nije završilo: kao karika koja vodi do organizato­ra u pozadini, uhapšen je preduzetni­k Zoltan Andrusko, koji je od tog trenutka sarađivao s istražitel­jima.

On je kasnije izjavio da je prilikom hapšenja osetio olakšanje što su ga napali policajci, a ne plaćene ubice, koje su htele da likvidiraj­u kao svedoka.

Andruska je navodno angažovala poznanica Alena Susova, koja mu je za posredničk­u uslugu ponudila 50.000 dolara i brisanje duga od 20.000 dolara.

Susova je, sa svoje strane, navela policiju na trag kontroverz­nog biznismena Marjana Kočnera, koga su istražitel­ji već držali na oku zbog različitih privrednih delikata. On važi za centralnu figuru u kartelu moći, kome su pripadali i pripadnici najviših krugova sudstva i državne uprave. Kočner je takođe bio na meti Kucijakove istrage, a on je novinaru čak pretio telefonom.

Andrusko je u međuvremen­u prihvatio nagodbu kao krunski svedok i osuđen je na 15 godina zatvora.

To znači da od ponedeljka samo četiri osobe odgovaraju pred sudom: Kočner, Susova i dvojica muškaraca osumnjičen­ih za neposredno izvršenje zločina.n

Miroslav Marček, bivši vojnik, jedini je od osumnjičen­ih koji je priznao

 ??  ??
 ??  ?? Kucijak je dva puta upucan u grudi, a martina u glavu
Kucijak je dva puta upucan u grudi, a martina u glavu
 ??  ?? Kočner se često hvalio vezama sa vladajućom strankom
Kočner se često hvalio vezama sa vladajućom strankom

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia