Blic

Utvrđen prostorni plan za rudnik Čukaru Peki

-

VLADA SRBIJE UREDBOM je utvrdila prostorni plan područja posebne namene eksploatac­ije mineralnih sirovina na lokalitetu rudnika “Čukaru Peki” koje obuhvata prostor od 4.503,5 hektara, objavljeno je u „Službenom glasniku“.

Prostorni plan za područje Čukaru Peki će se sprovoditi neposredno kroz izdavanja lokacijski­h uslova za prostorne celine, lokacije posebne namene i javne infrastruk­turne koridore i indirektno detaljnom razradom planskih dokumenata za naselja i koridore koji su u neposredno­m okruženju rudnika.

U njegovom obuhvatu su delovi opštine Slatina, Brestovac i Metovnica.

Planom se uređuje prostor u kojem će se naći buduća jama rudnika i dodatni objekti. Opšti cilj izrade prostornog plana je obezbeđiva­nje nesmetanog pristupa ležištu mineralne sirovine uz održivo korišćenje prirodnih resursa. Razvoj saobraćaja na ovom području trebalo bi da omogući bolju povezanost i rekonstruk­ciju putne mreže ali i obezbeđenj­e funkcije aerodroma Bor. Postoji mogućnost i izmeštanja aerodroma sa sadašnje lokacije. Jedna od mogućnosti je i izgradnja helidroma za buduće potrebe grada Bora i rudnika „Čukaru Peki“.

Na području ležišta Čukaru Peki planirana je proizvodnj­a rude bakra 3,3 miliona tona godišnje.

nNijedan dan od početka 2020. koncentrac­ija PM-10 čestica u Valjevu nije bila manja od 100 mikrograma po kubnom metru. Uz trenutne mogućnosti za rešenje, najzagađen­iji grad u Srbiji boriće se sa „nevidljivi­m ubicom iz vazduha“najmanje još pet godina!

Nakon što je Ministarst­vo životne sredine Srbije najavilo da će od ovog meseca početi da proverava da li su lokalne samouprave donele planove za smanjenje aerozagađa­nja na svojim teritorija­ma, Valjevo, koje se nalazi na neslavnom vodećem mestu najzagađen­ijih gradova, kako navode nadležni, ima dobru dijagnosti­ku, ali neadekvatn­u terapiju.

- Naša Skupština je tek pred kraj prošle godine usvojila dokument u kome su sadržane mere za smanjenje aerozagađe­nja. Od dva

PLANfaktor­a koja značajno utiču na njega, međutim, ne možemo pobeći - naš geografski položaj u kotlini sa šest meseci bez vetra i prosečna godišnja temperatur­a od 11 stepeni koja grejnu sezonu produžava na praktično pola godine - priča dr

Zoran Živković, predsednik gradskog Saveta za zdravlje.

Po njegovim rečima, Grad je bar napravio registar zagađivača u kojem je vojna fabrika „Krušik“, čiji se deo pogona praktično nalazi u širem centru, označen kao najveći. Rešenja ni tu, međutim, zasad nema.

- „Krušik“dnevno, u zavisnosti od procesa proizvodnj­e, sagori između 50 i 70 tona lignita, čiji su produkti apsolutno nezdravi za okolinu i ljude. U samom „Krušiku“, kako pokazuju njihovi merni instrument­i, koncentrac­ija čađi je devet puta veća od dozvoljene. Fabrika ima projekat

 ??  ?? Na ležištu Čukaru Peki Planirana je Proizvodnj­a rude bakra 3,3 miliona tona godišnje.
Na ležištu Čukaru Peki Planirana je Proizvodnj­a rude bakra 3,3 miliona tona godišnje.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia