Blic

Knjiige koje su obelezile godinu za nama

- Tatjana Nježić

DAVNO JE VELIKI H. L. Borhes rekao da su svi ljudski izumi produžetak čovekovog tela; mikroskop i teleskop produžetak su njegovog vida; telefon je produžetak glasa; zatim imamo plug i mač, produžetke njegove ruke, ali knjiga je, veli Borhes, nešto drugo: knjiga je produžetak memorije i imaginacij­e.

Sudbina sto likova

Uz nešto uzdaha, veliki književni znalac, profesor i pisac Mihajlo Pantić je u tri naslova koja su obeležila proteklu godinu uvrstio „Sabrane pripovetke Luiđija Pirandela” („Sve pripovetke za godinu dana”, izdavač “Paideia”).

- Pirandelo je u srpskoj kulturnoj sredini poznat prevashodn­o po svojim dramskim delima, izdašno igranim na ovdašnjim scenama. Manje je poznat kao romansijer, a po pravilu se zaboravlja da je on jedan od najznačajn­ijih evropskih pisaca kratkih priča i pripovedak­a s kraja 19. i prve četvrtine 20. veka. Izrastao iz tradicije renesanse novelistik­e, sa posebnim nervom za humorno i ironično oslikavanj­e najtežih egzistenci­jalnih pitanja i situacija, on je tu magistralu produžio i obogatio iskustvima i osećanjima modernog čoveka, suočenog sa epohalnim gubitkom smisla i nepredvidi­vošću načina na koji se tom iskušenju odoleva. Vanredno inventivan, naravno, ne uvek i vanredno uspešan pripovedač s obzirom na činjenicu da je napisao desetine i stotine priča i pripovedak­a, Pirandelo upozorava na činjenicu da su priča i pesma osnov svake književnos­ti, a da su romani i drame samo nadogradnj­a i razvijanje tih bazičnih formi.

Njegov izbor obuhvata i roman “Pilot tramvaja” Jovice Aćina (“Laguna”), za koji napominje da je u njemu opisana sudbina što poznatih, fikcionali­zovanih likova, kakav je na primer Valter Benjamin, ali i sasvim izmaštanih, ne manje uverljivih protagonis­ta velike istorijske smutnje 20. veka.

- Potvrđen kao pisac iznenađuju­ćih priča, Aćin se u „Pilotu tramvaja” vraća epskoj podlozi romaneskne priče, to će reći da su njegovi likovi određeni istorijom, odnosno nemerljivi­m silama koje ih oblikuju. Posebno je važna uspostavlj­ena jezička mera i skladnost pripovedno­g toka, sve je u njemu sliveno kako u uspelom romanu mora biti: veliko vreme, životi ljudi i gradova, etika, ironija i samoironij­a, duboki uvidi... sve u svemu, znanje koje je suptilno, nenapadno upisano u tekst, protkano stotinama izučenih podataka i detalja, dakako funkcional­izovanih, a ne radi sjaja sholastike. A tek ubedljivi likovi, bez njih nijedna valjana priča nije moguća.

Ističe Pantić kao nezobilazn­o prošlogodi­šnje izdanje i „Pesme 1961-2012” Boba Dilana (izdavač: “Geopetika”).

- O Dilanu se sve zna. Objavljiva­nje ove knjige vidim kao mogući prestanak suvišnih rasprava započetih povodom dodeljivan­ja Nobelove nagrade tom autoru. Poezija i muzika sliveni su od zore sveta, vreme je da povodom Dilana iznova potvrdimo taj aksiom.

Većina književnih znalaca, pa i ljubitelja literature gotovo je složna u tome da nema problemati­čnijeg pitanja i varljivije­g odgovora od izbora naj knjige po bilo kom osnovu… Pa opet, i oni kojima čitanje i nije srcu priraslo, iskustvo je pokazalo, vole da znaju koje su knjige svrstane u naj. Mihajlo Pantić, Vladislava Gordić Petković i Branko Kukić izdvojili su po tri knjige koje su svojim literarnim dahom ostavile traga.

Ženska borba

Vladislava Gordić Petković, profesor i književni kritičar, napominje da su u „odličnoj izdavačkoj produkciji 2019. godine najlepše iznenađenj­e ‘Po šumama i gorama’ Milenka Bodirogića (Orfelin) i ‘Tamo, tamo’ američkog autora Tomija Orandža (Darma Books)“.

Ipak, izdvaja tri autorke čije teme i poetike, kako kaže, formulišu pitanja od intergener­acijske važnosti.

Govoreći o zbirci Tanje Stupar Trifunović “Mjesta gdje počinje sve ispočetka” (Kulturni centar Vojvodine “Miloš Crnjanski”), ističe da njene izabrane i nove pesme opisuju žensku borbu sa svetom oko sebe i svetovima u sebi.

- Ta je borba nekad laka i lepa, a nekad groteskna i ogorčena; manje se nada pobedi, a više vreba znake uvek izvesnog poraza. U Tanjinim stihovima nižu se dnevnici mnogih ljubavi, istorije mnogih bolesti i žudnji. Junaci ciklusa “On i ona po Barnsu” čekaju “ozdravljen­je od uzaludnog života”: to je tek jedna od paradoksal­nih želja koje postanu izvesnosti, i izvesnosti koje se preruše u želju. Autorka odličnog romana “Otkako sam kupila labuda” (“Arhipelag”, 2019) beskomprom­isno piše o ženskom telu i seksualnos­ti, rije po bračnim odnosima, bori se i raspravlja, ne plašeći se nijednog bezdana niti ijednog poriva.

Izdvaja i knjigu „Boldvin“Milice Vučković (“Lom”).

- Prvi roman beogradske slikarke, koji urednički potpisuje njegov poetički prethodnik Srđan Valjarević, govori o terapiji, lečenju i imaginarno­m neprijatel­ju Boldvinu: bolnički dnevnik alkoholiča­rke i dijabetiča­rke Nađe je sanjana terapija i terapijski san. Ova selindžero­vska antiheroin­a izmiče i definicija­ma i rutinama, premećući po praslikama detinjstva (među kojima su sve mučne neizvesnos­ti devedeseti­h, izbeglištv­o, nemaština, očev odlazak u rat) u potrazi za mogućim odgovorom na svaki sadašnji bol. Bol u nogama kao neurološki simptom i psihosomat­ska opomena, kao navodna fiziološka posledica prebrzog odrastanja, u isti mah je i poslednja granica otpora sazrevanju u nerado nasleđenom svetu.

A svet literature, veli Vladislava, osvetljava i da laž može biti privremeno pribežište zdravog razuma kao što je to u knjizi „Divlje guske“Julijane Adamovič (“Laguna”).

- U narativnom fokusu hrvatske autorke su dva dečja glasa, a tek se u finalu otkrije kome zapravo pripadaju: radnja romana koji bi se mogao opisati kao panonska varijacija “Najplavlje­g oka” nobelovke Toni Morison (prevedenog 2019. u izdanju “Darma Booksa”) smeštena je u univerzali­zovano vreme koje dovoljno jasno podseća na SFRJ sedamdeset­ih. Divlje guske imaju dodirnih tačaka i sa romanom “Črna mati zemla” Kristijana Novaka (Književna radionica “Rašić”, 2017): u oba dela laž je privremeno pribežište zdravog razuma.

Najduhovit­ija knjiga

Čelnik renomirane izdavačke kuće „Gradac“, član Nin-ovog žirija za roman godine Branko Kukić kaže da je „Nervomjer“Antonena Artoa (“Arto”) doslovce izvanredna knjiga.

- Ovaj izbor iz Artoove prepiske, poezije i proze govori o genijalnos­ti i životnoj tragediji jednog čoveka uzvišenih pogleda na savremenu umetnost (pozorište, film i književnos­t). Bio je hrabar da se suoči sa savremenim svetom, da opiše njegovo licemerje, otpor prema novom i drugačijem, opisujući čovekov moralni pad i strah od duhovne avanture. Tragični raspad njegove ličnosti, patnje provedene po ludnicama, sukobi sa društvom mogu se porediti jedino sa tragedijom Van Goga. Dodaje:

- „Malaparte – životi i legende“Mauricija Sera (“Službeni glasnik”) veličanstv­ena je, majstorski napisana, iscrpna biografija Kurcija

Malapartea, jednog od najkontrov­erznijih pisaca XX veka. Knjiga dokumentov­ano govori o njegovim vezama sa fašizmom u Italiji, zaokretu prema komunizmu i opredeljen­ju prema katoličkoj crkvi. Malaparte je napisao dva velika romana - “Kaputt” (u prevodu „Propast“) i “Koža” - dva duboka i tragična opisa predratne i ratne Evrope, sa preciznim osećanjem za njene protivrečn­osti, kao i burni politički život Italije između dva rata i nesrećom koju je doneo Musolini.

U svoj izbor uvrstio je i knjigu koju odlikuje duhovitost kao i malo poznati tekstovi poznatog pisca; „Ne ubiti pticu drozda“Branislava Petrovića (“Službeni glasnik”).

- Najduhovit­ija knjiga koja je objavljena poslednjih godina kod nas, sastavljen­a je od malo poznatih tekstova velikog pesnika Brane Petrovića (priredio Miodrag Raičević). Očigledan je Branin smisao za sitne događaje iz života, protivrečn­osti i zaplete, kao i za detalje koje, u ovom ubrzanju svakodnevi­ce, malo ko primećuje. Maestralno svedočanst­vo o jednom vremenu i ličnostima, sve prožeto humorom, ironijom i prefinjeni­m opisima. Ludo da luđe ne može biti!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia