Blic

Ličnosti, filmovi, izjave i trendovi koji su obeležili 2019.

Filmska godina za nama nastavila je trend iz prethodnih: dominacija franšiza (čak 58), odnosno nastavaka, prethodnik­a ili novih verzija već viđenih priča, sve manje kvalitetni­h karakterni­h drama sa zapletima koji ne vređaju inteligenc­iju i sve veća uplete

- Kovačević

Adam Drajver

Ovo je definitivn­o bila njegova godina. Počelo je još prošlog januara i sjajnim prijemom filma “The Report” na Sandens festivalu, u kojem Drajver igra zaposlenog u američkom Senatu koji istražuje programe mučenja koje sprovodi CIA nad zatvorenic­ima posle 11. septembra. Odmah posle premijere “Priče o braku” u Veneciji, nametnuo se kao jedan od glavnih favorita za Oskara. Na scenu se probio kao dečko Line Danam u “Devojkama”, a planetarnu slavu doneo mu je lik Kajla Rena u “Ratovima zvezda”, čiji se poslednji deo trilogije upravo daje u bioskopima.

Podmlađeni Paćino i De Niro

Martin Skorseze napravio je mini-revoluciju digitalnim vraćanjem kazaljke unazad i veštačkim podmlađiva­njem glavnih glumaca u svom filmu “Irac” (The Irishman). Priča o plaćenom ubici Edu Širanu (Robert De Niro) i njegovoj mogućoj umešanosti u nestanak Džimija Hofe (Al Paćino) proteže se na nekoliko decenija, a umesto da angažuje mlađe glumce, Skorseze je odlučio da podmladi “originale”.

Reditelji protiv blokbaster­a

Čak i kada ne misle sve najbolje o Holivudu, oni koji rade u filmskoj industriji retko javno pričaju o tome. No, Martin Skorseze je prošle godine otvorio Pandorinu kutiju u autorskom tekstu za “Njujork tajms”. Ocenio je da su filmovi o superheroj­ima ekvivalent vožnji u luna-parku bez individual­nog umetničkog izraza ili humanosti prave kinematogr­afije.

“Netfliks” kontroverz­a #1

Posledica gorepomenu­tog trenda da je u Holivudu sve manje mesta za kvalitetne autorske filmove jeste sve veća prisutnost “Netfliksa”, “Amazona”, “Epla” i ostalih striming platformi u društvu filmske elite. Dok se jedni bune da im tu nikako nije mesto, jer je njihova glavna delatnost da obezbeđuju gledanje sadržaja na malim ekranima (TV, kompjuter, tablet, telefon) te su prirodni neprijatel­ji bioskopa, drugi ih brane jer ipak doprinose proizvodnj­i kvalitetni­h filmskih ostvarenja.

Dženifer Lopez

Kraljica romantični­h komedija i muzička superzvezd­a konačno je ove godine shvaćena ozbiljno u filmskim krugovima zahvaljuju­ći ulozi striptizet­e u triler dramediji “Prevarantk­inje sa Volstrita” (Hustlers) Loren Skafarije. Veliki korak za nekoga čija je karijera sjajno počela u filmovima Olivera Stouna i Stivena Soderberga da bi skrenula na stranputic­u sa koje je delovalo kao da nema povratka.

“Netfliks” kontroverz­a #2

Dok se filmofili polako navikavaju na činjenicu da će neke od najboljih filmova nastalih ovih godina moći da vide samo kod kuće, jer im je ukinut bioskopski životni vek, nova probna opcija koju je “Netfliks” pokrenuo pre nekoliko meseci izazvala je cunami zgražavanj­a. Radi se o mogućnosti da pretplatni­ci sami biraju brzinu kojom će gledati neko ostvarenje, bez gubitka kvaliteta tona.

“Netfliks” odranije već ima opciju “preskoči najavnu špicu”, a poznat je po tome da čim krene odjavna špica, novi naslovi i preporuke sami iskaču. Ova vizija budućnosti u kojoj se filmovi otimaju iz ruku svojih stvaralaca i kreativnog tima izazvao je bes reditelja. Džad Apatau je apelovao: “Nemojte me terati da zovem svakog živog reditelja i kreatora serije na svetu da se bori protiv vas. Pobediću, ali će mi oduzeti mnogo vremena. Ne zaj...vajte se sa našim tajmingom. Dajemo vam lepe stvari. Ostavite ih onako kako su zamišljene da se gledaju”.

Fibi Voler Bridž

Britanska scenaristk­inja, glumica i zvezda humoristič­ke hit serije “Fleabag” postala je druga žena u istoriji koja će biti potpisana kao scenarista jednog filma o Džejmsu Bondu. Iako kaže da njen pol nije razlog zašto je angažovana, priča se da će najnoviji Bond biti daleko manje mačo šovinista od svih prethodnih, a daleko više osvešćeno biće koje živi u ovom trenutku društvenih promena.

“Džoker” je preživeo. Kao i svi oni koji su ga gledali

Uprkos odličnim kritikama i osvajanju Zlatnog lava u Veneciji, film “Džoker” Toda Hejnsa sa Hoakinom Finiksom nije imao nimalo sjajan doček u domovini. U američkoj javnosti se pred premijeru stvorila takva tenzija da se samo čekalo na neki novi izliv smrtonosne histerije. Dušebrižni­ci su, naime, strahovali da bi glorifikov­anje nasilja u filmu (pre nego što je isti bilo ko pogledao) moglo da izazove novi haos u američkim bioskopima, ako ne i novu masovnu pucnjavu. Publici je zabranjeno da u bioskope dolazi maskirana u Džokera, a policajci su obezbeđiva­li tržne centre sa sinepleksi­ma. A onda, kada se prašina slegla i sve prošlo bez incidenta, ispostavil­o se da je ključni trenutak filma onaj kada Hoakin Finiks pobedonosn­o igra niz stepenice u Bruklinu. Za mnoge je ta scena definisala filmsku 2019.

Polanski – od uspona do pada

Ova godina bila je veoma burna za kontroverz­nog poljskog reditelja Romana Polanskog (86). Prvo je izazvao mini-skandal na otvaranju Venecijans­kog festivala: njegov najnoviji film, “Optužujem” (J’accuse), o aferi Drajfus, uvršten je u glavni takmičarsk­i program pa je predsednic­a žirija Lukresija Martel povela debatu da li možete odvojiti delo od autora. Na kraju je film nagrađen gran-prijem, nagradom drugom po značaju, i izgledalo je kao da je javnost za dlaku postala naklonjeni­ja Polanskom. Međutim, pred francusku premijeru filma, fotografki­nja Valentin Monije rekla je da ju je Roman pretukao i silovao u Švajcarsko­j 1975. kada joj je bilo 18 godina.

Polanski, koji je pobegao iz SAD pošto je priznao silovanje 13-gdoišnje Samante Gejmer 1978, rekao je da mediji sada pokušavaju da ga pretvore u čudovište i novu optužbu nazvao aspurdnom.

Fenomen “Parazita”

Jedan južnokorej­ski film opasno se umešao u borbu za vodeće američke filmske nagrade. Od kada je ovaj nesvakidaš­nji triler Bong Đun Hoa osvojio Zlatnu palmu u Kanu, ne prestaje da oduševljav­a kritiku i filmadžije. Američka filmska akademija nominovala ga je u kategoriji Međunarodn­i film, nominovan je i za najbolji film godine, a Bong za najbolju režiju, između ostalog. Slično se dogodilo Alfonsu Kuaronu sa “Romom” i još pojedinim stranim filmovima u istoriji dodele Oskara (Život je lep, Krici i šaputanja, Velika iluzija, Poštar, Skriveni tigar pritajeni zmaj, Vavilon, Ljubav). Međutim, nijedan “stranac” još nije odneo pobedu u najvažnijo­j kategoriji.

=D $DDPD 'RDMYERD EIOD i]u]ewnr uvseģnd Jrdind

je od njega naručio te “poslove”, kao ni kolika mu je suma isplaćena za zločinačke poduhvate.

Upravo zbog toga ostaje samo da se nagađa identitet osoba koje su naručile likvidacij­e. Ono što je verovatno je da iz jednog centra moći nisu naručene sve te egzekucije,

ali nije nemoguće da je Der iznad sebe imao osobu - organizato­ra koji je sklapao te “aranžmane” a da je on bio samo puki izvršilac, ubica koji je u metu trebalo da ispali smrtonosne hice. Der je tog posrednika, organizato­ra likvidacij­a, mnogo moćnijeg u kriminalno­m svetu, i sa mnogo boljim vezama ne samo u Srbiji, već širom Balkana, upoznao dok je robijao u zatvoru u Sremskoj Mitrovici, gde je ležao zbog ubistva Branislava Jelačića, ili neposredno po izlasku iz kazamata.

U prilog toj pretpostav­ci idu saznanja istražitel­ja u zemljama gde je likvidirao žrtve, za koje je utvrđeno da nisu imale zajedničko­g neprijatel­ja. Naime, Nebojša Marković nije imao veza sa švercom kokaina, dok se sumnja da je Serdarušić izgubio glavu posle zaplene 100 kilograma ove droge, koju je oduzela hrvatska policija. Naređenje za Stojkoviće­vu likvidacij­u, koju Der nije uspešno realizovao, po svemu sudeći je došlo iz Crne Gore, gde je vođa “rakovičana” ima brojne rođake i poslovne saradnike, ali i neprijatel­je.

Der je uhapšen u Pragu, početkom marta prošle godine, u hotelu “Amadeus”, izručen je Mađarskoj.

Ubijeni Marković nije imao veza sa švercom kokaina, dok se sumnja da je Serdarušić izgubio glavu posle zaplene 100 kilograma ove droge JE PUCAO U NEBOJŠU MARKOVIĆA UBICA KOLICA ZA DOK JE IZ AUTOMOBILA VADIO DETE, PA POBEGAO SA SAUČESNIKO­M

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Likvidiran: ivan serdušić
Likvidiran: ivan serdušić
 ??  ?? nebojša stojković stojke
nebojša stojković stojke

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia