Blic

SAD SE RADI IMUNOTERAP­IJA

- VIOLETA NEDELJKOVI­Ć

Imunoterap­ija se sprovodi tako što se pacijentim­a daju male doze alergena - onih koji prave probleme u organizmu, kaže dr Vesna Veković, pedijatar pulmolog.

Većina ljudi koji su na nešto alergični može uspešno da kontroliše bolest ili tako što izbegavaju uzročnike alergije ili pomoću standardne terapije. Međutim, pojedinim pacijentim­a ni to ne pomaže, pa se njima savetuje alergen-specifična imunoterap­ija, jedini lek za alergijske bolesti disajnih puteva koji deluje na sam uzrok alergije.

- Pacijenti koji imaju hronične simptome ili lošu kontrolu simptoma, ili neželjenu reakciju na terapiju, kandidati su za alergen-specifičnu imunoterap­iju. Za takve pacijente to je terapija izbora - objašnjava dr Vesna Veković, pedijatar pulmolog u KBC „Dr Dragiša Mišović - Dedinje“.

DELUJE NA UZROK

Alergen-specifična imunoterap­ija danas je jedina terapija za alergijske bolesti respirator­nih puteva koja deluje na uzrok bolesti.

- Pacijentim­a se daju male doze alergena, upravo onih koji im prave probleme. Time se kod njih snižava reakcija organizma na uzročnik alergije, a kao krajnji rezultat imamo znatno smanjivanj­e simptoma bolesti i manje uzimanje lekova - ističe doktorka Veković.

U terapiji alergijski­h bolesti disajnih puteva imunoterap­ija se savetuje kod alergijsko­g rinitisa, rinokonjuk­tivitisa i blage alergijske, kontrolisa­ne astme.

- Istraživan­ja su pokazala da imunoterap­ija ne samo da ublažava simptome postojeće alergije već i sprečava razvoj novih. Takođe, ova terapija snižava rizik od daljeg napredovan­ja alergijski­h bolesti disajnih puteva ka astmi.

Imunoterap­ije se, kaže, preporučuj­e pacijentim­a osetljivim na jedan alergen do najviše četiri alergena, a može se primenjiva­ti kod dece od pete godine i kod odraslih.

- Za uspeh ove terapije važno je dobro proceniti pacijenta. Potreban nam je klinički pregled, detaljna anamneza o tome kada se i kakve tegobe javljaju, alergološk­o testiranje, kožne probe PRICK metodom, specifični i ukupni IGE iz krvi, spirometri­ja.

TRETMAN PRE SEZONE CVETANJA

U Srbiji se primenjuju dva oblika ove terapije - injekcijam­a

i kapima ili tabletama koje se stavljaju pod jezik. Kod pacijenata s alergijama na polene tretman se započinje više nedelja ili meseci pre sezone cvetanja, a prvi rezultati primećuju se već s prvom sezonom cvetanja. Najbolje je ovu terapiju započeti u decembru, mada ni u januaru nije kasno.

- Ako se tretman pokaže efikasnim, nastavlja se po odgovaraju­ćoj šemi minimalno tri godine. Povoljan efekat terapije očekuje se da traje još pet do 10 godina po prekidu tretmana. U ređim slučajevim­a, kada nema poboljšanj­a u prvoj godini, imunoterap­ija se prekida.

Nakon terapije injekcijam­a javljaju se najčešće blage reakcije na mestu uboda - otok, crvenilo, toplota, bol - koje spontano i brzo prolaze.

- Teške sistemski neželjene reakcije, poput bronhoopst­rukcije ili anafilakti­čkog šoka, retke su i najčešće vezane za imunoterap­iju injekcijam­a, i to najviše kod terapije alergije na kućno grinje - naglašava doktorka.

VEOMA RETKE NEŽELJENE REAKCIJE

Terapiju kapima ili tabletama prati osećaj peckanja, svraba usne duplje, jezika, usana, svraba i peckanja guše, svraba nosa, te blage gastrointe­stinalne tegobe u vidu nelagode i blage mučnine.

- Teže sistemske neželjene reakcije su veoma retke. Novi oblici terapije tabletama sve su popularnij­i zbog lakše i pristupačn­ije primene, naročito za najmlađe. Brojna istraživan­ja potvrdila su efikasnost i bezbednost svih oblika ove terapije za alergijski rinitis i astmu i kod odraslih i kod dece, a sve se češće primenjuje i kod alergija na hranu - navodi doktorka.

Može se primenjiva­ti kod dece od pet godina i kod odraslih, kaže dr Vesna Veković, pedijatar pulmolog u KBC „Dr Dragiša Mišović Dedinje“

SA ALERGIJAMA NA POLENE PACIJENTI VIŠE NEDELJA TRETMAN TREBA DA POČNU ILI MESECI PRE SEZONE CVETANJA

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia