Blic

SAVIĆEVI MOMCI ŽELE PETO ZLATO

Počinje Evropsko prvenstvo za vaterpolis­te u Budimpešti

- ALEKSANDAR PIJEVAC

Prvi rival “delfina” danas od 17.30 sati je reprezenta­cija Rusije. S nama u grupi B su još i timovi Rumunije i Holandije.

Vaterpolis­ti Srbije večeras počinju odbranu titule na Evropskom prvenstvu koje se igra u Budimpešti. “Delfini” su najbolji na kontinentu još od 2012. godine i normalno je da svi očekuju da izabranici Dejana Savić uzmu i peto uzastopno zlato.

Prvi rival u grupi B je reprezenta­cija Rusije (17.30) s kojom, bez obzira na ime i renome, ne bi trebalo da imamo većih problema. S nama su još i Rumunija i Holandija, a samo će prvoplasir­ani tim da obezbedi direktan plasman u četvrtfina­le.

- Probaćemo, dobro smo se pripremili, svi smo zdravi, odlazimo u najjačem sastavu, nadam se da možemo da odbranimo zlato. Čeka nas grupna faza sa tri lakša protivnika. Cilj je da dođemo do prvog mesta, a potom da se pripremamo za drugu fazu u kojoj se odlučuje o medaljama. Tu nas verovatno očekuju Španci i Mađari. Imali smo u prošlosti uspeha protiv njih u bitnim utakmicama.

Ako mogu da biram, voleo bih da igram protiv Mađara pred prepunim bazenom. To bi bio dodatni motiv. Treća bi mogla da bude neka ekipa sa Balkana, možda Crna Gora - iskren je Andrija Prlainović.

Slično razmišlja i golman Gojko Pjetlović.

- Od tri ekipe u grupi, Rusi su najbolji, neće biti lako, pogotovo na početku, ali na nama je do odigramo kako znamo. Protiv Rumuna i Holanđana smo apsolutni favoriti. Fizički su spemne ekipe, pogotovo Holanđani, snažni su, brzo plivaju. Neće biti lako kao što se priča, ali ako mi odigramo kako znamo, može da nam bude dobra priprema za dalji deo takmičenja - poručio je Gojko Pjetlović.

Iskusni golman kaže da

Selektor Dejan Savić veruje da su njegovi vaterpolis­ti spremni da osvoje petu titulu u nizu, ali da su Olimpijske igre prioritet za 2020.

očekuje i iznenađenj­a na Evropskom prvenstvu.

- Biće dosta neizvesno, ima više favorita. Vaterpolo se dosta promenio u poslednjih godinu-dve uvođenjem novih pravila, što je drugim ekipama dalo više šansi jer pada više golova. Atraktivni­je je, ali igraće se nove atomske odbrane, koje su dosta teže i fizički će biti dosta napornije - dodao je Pjetlović.

Zanimljivi­m utakmicama nada se i naš drugi golman Branislav Mitrović.

- Sada ne mislimo o Tokiju, u glavi je samo Budimpešta. Dobro je da prvu igramo sa Rusima jer posle možemo da tempiramo formu za četvrtfina­le. Kandidati su dobro poznati, Hrvati, Mađari pre svih, zatim Italijani, Španci, Crnogorci. Biće zanimljivo, nema šta - sumirao je Mitrović.

Naši vaterpolis­ti su doživeli neprijatno­st odmah po dolasku u Budimpeštu jer ih domaćin nije smestio u hotel koji je tražio selektor Savić. Organizato­ri su tvrdili da je hotel “Termal” prebukiran, tako da su “delfini” smešteni u “Grandu”, zajedno sa reprezenta­cijom Španije.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia