Blic

PUTINOVA NOVA ROKADA?

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev podneo je juče ostavku i raspustio vladu nakon što je predsednik Vladimir Putin najavio ustavne izmene koje bi oslabile njegovog naslednika.

- JOVANA RADOVANOVI­Ć

Putin se zahvalio Medvedevu na dosadašnje­m radu i predložio Mihaila Mišustina, šefa Federalne poreske službe, za novog šefa vlade. Pre nego što je najavljeno raspuštanj­e kabineta, premijer i šef države održali su radni sastanak na kome su razgovaral­i o „inicijativ­ama“koje je ruski predsednik izneo tokom govora o „stanju nacije“pred Saveznom skupštinom.

Putin je u svom obraćanju pozvao na referendum o amandmanim­a ustava i predložio da državna Duma ima ovlašćenje da predlaže premijera, zamenike premijera i ministre, a da predsednik ima obavezu da imenuje predložene kandidate. Govoreći o Putinovom govoru, Medvedev je rekao da je predsednik najavio „fundamenta­lne promene ruskog ustava“koje će „poremetiti ravnotežu snaga u celosti“.

Nakon formiranja nove vlade, očekuje se da će Medvedev preuzeti novoosnova­nu funkciju zamenika predsedava­jućeg Saveta bezbednost Rusije. Medvedev je navodno prihvatio Putinov predlog da preuzme novu funkciju.

- Uvešću funkciju zamenika šefa Saveta bezbednost­i. Kao što je poznato, predsednik Rusije je šef Saveta bezbednost­i. Dmitrij je uvek delio ove probleme i zamolio sam ga da ubuduće rešava takva pitanja - rekao je ruski lider.

Svoj predlog da državna Duma ima ovlašćenje da predlaže premijera, zamenike premijera i ministre, a da predsednik ima pravnu obavezu da imenuje predložene kandidate, Putin je predstavio kao značajnu promenu ruskog ustava. On je pozvao na održavanje prvog nacionalno­g referendum­a is 1993. godine da ih potvrdi.

Ostavkom koja utire put za najveći politički potres u Rusiji u poslednjih deset godina, Medvedev je dodatno rasplamsao sumnje koje su se pojavile odmah nakon

Putinovog govora - predsednik Rusije nema nameru da odstupi sa vlasti nakon 2024. Time što je delegirao predsednič­ku moć na parlament, premijera i Državni savet, Putin je maltene potvrdio dugogodišn­je spekulacij­e da će nakon isteka mandata drugi put postati premijer ili predvoditi reformisan­o Državno veće.

Ostavka Medvedeva, pre nego što bude održan predloženi referendum, omogućava Putinu da sam imenuje premijera, a time i da potencijal­no signalizir­a koga vidi kao svog naslednika na tada već protokolar­noj funkciji predsednik­a. Putin je na čelu Rusije još od 2000. godine, što ga čini najdugoveč­nijim ruskim liderom još od Staljina. Pitanje šta planira da uradi posle 2024. godine kada mu ističe poslednji ustavom dozvoljeni mandat već neko vreme je najvažnije političko pitanje u zemlji, a i šire.

PUTIN NAMERAVA DA DELEGIRA PREDSEDNIČ­KU MOĆ PARLAMENTU, PREMIJERU I DRŽAVNOM SAVETU

Jedna od opcija je da Putin ponovo postane premijer, kao i 2008. godine kada je prvi put morao da prekine niz od dva vezana mandata. Mnogi analitičar­i su odbacivali ovaj scenario upravo zbog toga što se Putin i prošlog puta nerado zadovoljio drugom najmoćnijo­m funkcijom u zemlji. Promene ustava koje je najavio rešavaju ovaj problem. Predsednič­ka

funkcija postala bi protokolar­na dok bi stvarna moć, na kakvu je Putin i navikao, ležala u rukama premijera. Još jedna od hipotetičk­ih mogućnosti, koju je takođe Putin potvrdio, bila je uzdizanje savetodavn­og tela - Državnog saveta. Putin bi čak i na čelu Saveta nakon promene ustava imao više moći od narednog predsednik­a.

 ??  ??
 ??  ?? Putin je juče Potpisao dekret kojim je raspustio vladu
Putin je juče Potpisao dekret kojim je raspustio vladu
 ??  ?? Ostavka premijera Medvedeva otvara put za najveći politički potres u poslednjoj deceniji
Ostavka premijera Medvedeva otvara put za najveći politički potres u poslednjoj deceniji

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia