Blic

Preminuo profesor FPN Ivan Radosavlje­vić

- MIRJANA Č. GUBELIĆ

PREDSEDNIK SRPSKE AKADEMIJE nauke i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić izrazio je juče podršku SPC kao najstarijo­j institucij­i na ovim prostorima pri rešavanju pitanja Zakona o slobodi veroispove­sti u Crnoj Gori.

- Imamo dobre i bliske odnose sa SPC, a o tome svedoči čitav niz zajednički­h akcija, bez obzira da li nam se, po različitim pitanjima slažu stavovi - rekao je Kostić na konferenci­ji za novinare.

On je podsetio na to da je Izvršni odbor SANU među prvim zvaničnim institucij­ama koje su dale podršku SPC i tom prilikom su, kako kaže, insistiral­i “na rešavanju tih problema”.

Izvršni odbor SANU je u decembru izrazio podršku SPC u Crnoj Gori, odnosno Mitropolij­i crnogorsko­primorskoj, primećujuć­i da je suočena sa napadima vlasti u Crnoj Gori i sa željom da očuva svoj identitet i integritet, kao i istorijsku istinu.

- SANU bi mogla u narednom periodu da pomogne u razmatranj­u istorijski­h, političkih, religijski­h, kulturnih i drugih problema koji nastaju usled koraka kakav je crnogorski zakon o slobodi veroispove­sti - istakao je Kostić.

nPROFESOR FAKULTETA POLITIČKIH nauka (FPN) Ivan Radosavlje­vić preminuo je u Beogradu, u 70. godini, saopšteno je sa ovog fakulteta.

Radosavlje­vić je rođen 1950. godine u Vrnjačkoj Banji, završio je 1973. Fakultet političkih nauka, gde je magistrira­o 1981. godine, a potom i doktorirao 1993. Bio je nosilac Orden rada sa srebrnim vencem, nagrade Majski cvet Saveza sindikata Srbije, a devet puta je dobio Oktobarsku nagradu grada Beograda za rad istraživač­kih timova studenata Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

Dobitnik je Plakete grada Beograda, Novembarsk­e nagrade Saveza omladine Srbije. Predsednik omladine Stari grad postao je 1971. godine, potom je predsedava­o opštinskom komisijom SK Voždovac. Bio je i član prvog Izvršnog odbora Glavnog odbora Socijalist­ičke partije Srbije od osnivačkog kongresa.

Radosavlje­vić je bio potpredsed­nik Nacionalno­g saveta za visoko obrazovanj­e (NSVO).

nSremsko selo Platičevo u žižu javnosti dospelo je pre nekoliko godina kada su investitor­i počeli da dolaze u ovaj kraj i otvaraju fabrike. Danas u 70 firmi radi oko 800 radnika, a u ovom selu kažu da svako ko hoće da radi može da nađe posao.

Na ulici su samo penzioneri i deca, a ostali, uglavnom, na poslu, pa u ovom selu s pravom ponavljaju da svi putevi vode u Platičevo. Tačnije, dovode investitor­e i motivišu ovdašnje privrednik­e da otvaraju svoja preduzeća. Kada je pre nekoliko godina otvorena fabrika robota, po čemu su, kako kažu, Sremci jedinstven­i u Evropi, shvatili su svoje potencijal­e. Onda je stigao slovenački „Kableks” i u hali od 2.000 kvadrata zaposlio 110 meštana koji proizvode kablove za belu tehniku i automobile. Danas se preduzeća broje desetinama.

- Naše selo ima oko 70 firmi, od malih i srednjih preduzeća pa do fabrika i pogona. U selu radi oko 800 ljudi, a treba imati u vidu da je ovo selo od oko 2450 stanovnika - kaže predsednik Mesne zajednice Jovan Salatić.

PRILIKA ZA ŽENE

Htela je posao i Milanka Kovačević i pronašla. Između rada na pet jutara zemlje u susednom selu i fabrike obuće “Sara”u Platičevu, izabrala je ovo drugo.

- Ja od ovog posla školujem dete i izdržavam kuću. To na selu ne može da se za

 ??  ?? prof. radosavlje­vić preminuo je u 70. godini kada se sve sabere, trećina sela radi u nekom preduzeću od poljoprivr­ede dobro žive oni koji imaju dosta zemlje, a ovo je sjajna prilika za žene
prof. radosavlje­vić preminuo je u 70. godini kada se sve sabere, trećina sela radi u nekom preduzeću od poljoprivr­ede dobro žive oni koji imaju dosta zemlje, a ovo je sjajna prilika za žene
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia