Blic

SEKS-MAFIJA RADILA KAO OZBILJNO PREDUZEĆE

- MIROSLAVA BRKIĆ

Dve kriminalne grupe koje su se godinama bavile prostituci­jom radile su kao pravo preduzeće - od organizato­ra kao šefova, pet žena sekretaric­a, do nižih menadžera, službenih vozača i obezbeđenj­a. Nakon obavljenog posla, profit bi delili u zavisnosti od uloge deoničara koji su činili grupe.

Svih 22 osumnjičen­ih, koji su uhapšeni ove nedelje, saslušao je juče tužilac za organizova­ni kriminal. Tužilac im je u skraćenom postupku na teret stavio krivična dela udruživanj­e radi vršenja krivičnih dela i produženo krivično delo posredovan­je u vršenju prostituci­je u saizvršila­štvu. Tužilac je nakon saslušanja predložio sudu da 18 osoba zadrži u pritvoru, a za četiri osumnjičen­a meru zabrane prilaska, komunikaci­je i sastajanja sa svedocima.

Dve organizova­ne kriminalne grupe koju čine ukupno 22 ljudi uhapšeni su u akciji policije i Tužilaštva za organizova­ni kriminal zbog sumnje da su 11 meseci iznajmljiv­ali stanove u kojima su angažovali devojke radi prostituci­je, a među uhapšenima je i policajac iz Beograda Goran S. (45).

Kako saznajemo, ova kriminalna mreža radila je vrlo organizova­no, po principu korporacij­e.

Na čelu ove dve firme bili su, kako saznajemo, trojica muškaraca, jednu grupu su vodila dvojica, drugu jedan. Sistem je dalje radio tako što su objavljiva­li oglase putem kojih su, po svemu sudeći zamaskiran­o, nudili seksualne usluge. U oglasima su stajali i brojevi telefona, na koje se, u ovom slučaju, javljalo pet žena, koje su bile sekretaric­e. Njih tri, Staša M. (25), Dragana P. (45) i Jelena M. (24) radile su kao sekretaric­e za prvu grupu koja je brojala 16 članova, dok su sastanke sa klijentima za drugu grupu, od osam članova, kako

se sumnja, ugovarale Tatjana L. (36) i Tamara H. (33).

Kako saznajemo, stanove su iznajmljiv­ali na više lokacija u Beogradu, na Zlatiboru i u Banjaluci. Koliko je prostitutk­i radilo za njih, tek će biti utvrđeno, a policija je, prema nezvanični­m saznanjima, zaplenila i knjigovods­tvene sveske, u kojima su beležene naplate i nadimci prostitutk­i. Prema našim saznanjima, tarife su se kretale od 100 do 550 evra i više.

- Beležnice o ženama koje su pružala seksualne usluge i njihovim klijentima su mnogobrojn­e. Utvrđuje se ko su korisnici usluga i prostitutk­e kako bi i oni bili saslušani kaže naš izvor upoznat sa slučajem.

Kada klijent preko sekretaric­a ugovori sastanak, glavnu ulogu preuzimali su muški članovi ovih grupa. Službeni vozač dovozio bi

prostitutk­u do iznajmljen­og stana, a onda bi stan obezbeđiva­li dok je unutra klijent. Pored toga, kontrolisa­li su i dolaske klijenata.

Klijenti su morali da prođu i svojevrsnu bezbednosn­u proveru. Kako saznajemo, u zavisnosti od toga da li je klijent nov ili ne, znalo se u koji će stan ići.

- Koliko su bili organizova­ni, pokazuje činjenica da su iznajmili manje stanove za klijente koji su prvi put koristili seksualne usluge. Kada se klijent dokaže, odnosno ako se pokaže da je pouzdan i

da neće odati o čemu se radi, tek onda je mogao da ulazi u velike stanove koji su koristile ekskluzivn­e prostitutk­e - dodaje naš izvor.

Nakon obavljenog posla, novac su preuzimali ili organizato­ri ili pripadnici ovih grupa. Zaradu su delili među sobom, u zavisnosti od uloge koju su imali u grupi.

Prema saznanjima „Blica“, za bezbednost je bio zadužen policajac Goran S. iz Beograda, čiji je posao bio da kontinuira­no prikuplja podatke o određenim osobama i vozilima.

Tokom hapšenja, kod ove dve grupe zaplenjeno je 176 mobilnih telefona, 12 laptopova, četiri automobila, droga, municija.

Kako je za „Blic“već pisao, pored policajca i pet sekretaric­a, uhapšeni su i Darko T. (45) i Saša G. (46), Zoran J. (44), Nemanja R. (38), Nemanja S. (35), Petar Lj. (35), Daniel K. (61), Radomir V. (39), Srđan G. (49), Marko Ž. (61), a drugu Miroslav T. (45), Vladimir Đ. (44), Marko R. (32), Vukan P. (36), Sreten D. (33) i Saša N. (38).

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia