Blic

Htela sam da budem ružna

-

RADOVALA SE NA sceni, bila je vredna, izuzetan profesiona­lac i prava Dama, sa velikim slovom D - kazao je čuveni glumac Feđa Stojanović o Nedi Arnerić (1953 -2020) sa kojom je, između ostalog, delio teatarsku pozornicu u predstavam­a „Mravlji metež“(Atelje 212), „Izvinjavam­o se, mnogo se izvinjavam­o“(“Carte blanche“)...

Kao što je sa malih ekrana osvajala ulogama u „Priče iz radionice“, „Baza na Dunavu“, „Osvajanje sreće“, „Drugarica ministarka“, „Metla bez drške“, „Najbolje godine“, „Lift“, „Gorki plodovi“... sa scene je plenila publiku u „Profesiona­lcu“Zvezdara teatra, „Kir Janji“u režiji Dejana Mijača, „Igri parova“, predstavi koju je petnaest godina igrala na sceni Beogradsko­g dramskog i mnogim drugim.

- Film i TV serija su na neki način slični, a pozorište je drugačije. Pozorište radi postupno, mic po mic, napornije je... Da bi došao do lika, treba ti, recimo, dva meseca, a na filmu to su uglavnom kratki kadrovi, kratke scene, tu moraš da glumiš iz stomaka, odmah, i da si svestan kamere, da umeš dobro da kontaktira­š s njom. U pozorištu igra celo telo, od malog prsta na nozi do dlake na glavi. I nema ispravke. Publiku treba ćapiti odmah. Ako to ne uradiš u prvih pet minuta, možeš posle da se ubiješ, propala priča. Čini mi se da je pozorišni posao kompleksni­ji - kazala je.

Zdušno je govorila o svojim pozorišnim rolama, teatru kao takvom, raznim predstavam­a, naravno i o onima u kojima je igrala...

- Ponosna sam što sam imala više njih koje su igrane više od 200 puta. Mislim da smo „Profesiona­lca“izveli preko 400 puta, a “Mušicu” u Pozorištu dvorištu ko zna koliko. Sa tom predstavom smo godinama zimi putovali, a leti je igrali u Kapetan Mišinom zdanju. Sećam se vrlo dobro svoje prve uloge u pozorištu, kada nisam ustajala iz kreveta ceo dan i niko nije smeo da me potraži. Zabranjena je bila komunikaci­ja sa spoljnim svetom. Kao mlada sam imala užasnu tremu u pozorištu.

Kao mlada, zahvaljuju­ći ulogama na ekranu, bila je sekssimbol, ali joj to, kako je govorila, nije godilo.

- Teško mi je to padalo i smetalo mi je jer ja sam htela nešto sasvim drugo. Prave od mene seks-simbol, a ja izgaram da igram antičku dramu i Šekspira. Verovali ili ne, htela sam i da budem ružna na filmu. I bila sam u nekim ulogama, pa me to baš radovalo. Recimo, predstava “Kir Janja” u režiji Dejana Mijača, bila je to jedna od prvih nezavisnih produkcija na ovim prostorima. Igrala sam Katicu, a Milena Dravić maćehu. Pošto sam igrala nesrećno, zapušteno, zapostavlj­eno dete, nacrtali su mi brčiće,

TELOstavil­i neku crnu periku koja mi je dala rogobatni, grubi izraz. Meni je to jako prijalo jer sam bila željna takvih uloga. Govoreći o predstavi „Izvinjavam­o se, mnogo se izvinjavam­o” u kojoj je glumila sa Feđom Stojanović­em, isticala je da je veoma voli. - Volim je jer govori o ljubavi koja je osnov i života i čovečanstv­a. Volim je jer daje nadu.

Poslednjih godina pozorišni opus Nede Arnerić obeležila je i predstava “Živjet ćemo bolje” Senke Bulić u Zagrebačko­m kazalištu mladih, kao i rola u predstavi “Aleksa u zemlji čuda” Pozorišta Puž, koja je premijerno izvedena početkom novembra 2019, a tim je povodom za medije rekla:

- U pozorištu sam prvi put stala na scenu u “Buhi”. Bila je to kineska bajka “Crveno i plavo”, zamenjival­a sam Olju Grastić. Imala sam 15 godina i ogromnu tremu. I eto, sad se zatvorio krug, posle 50 godina. Premijerno sam u bajci, u dečjem pozorištu. Pošto ne verujem u slučajnost­i, mora da to nešto znači.

U pozorištu igra celo telo, od malog prsta na nozi do dlake na glavi. I nema ispravke. Publiku treba ćapiti odmah

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia