Blic

SRBIJA SE GUŠI, A MINISTAR SE PRAVI DA NIJE NIŠTA KRIV

- ANDRIANA RANKOVIĆ

Situacija s aerozagađe­njem u Srbiji sada pomalo podseća na scenario filma “Dani mrmota” - iz dana u dan, maltene, sve je isto. Srpski gradovi su najzagađen­iji u Evropi, stručnjaci upozoravaj­u da su štetne čestice u vazduhu opasne po zdravlje, a čovek koji treba da rešava problem, ministar ekologije Goran Trivan ne čini praktično ništa.

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan rekao je da je resorno ministarst­vo „uradilo i da radi sve što je u njegovoj nadležnost­i da se taj problem reši”, a da on ne može on da obavlja posao koji je u nadležnost­i lokalnih samouprava. Sudeći po njegovim izjavama, i Trivan i ministarst­vo na čijem je čelu od juna 2017. godine svesni su koliko je zagađenje vazduha kompleksan problem koji postoji već duži niz godina, ali nisu baš sasvim svesni da je to problem koji je u njihovoj nadležnost­i.

- Problem nije od juče, traje duže od deset godina. To znači da se dugo borimo s problemima zagađenja koji nam dolaze pre svega iz termoenerg­etskih kapaciteta, iz kapaciteta za grejanje gradova i saobraćaja koji se poslednjih godina povećava - naveo je Trivan.

Kaže da se u gradovima, naročito u Beogradu, svake godine gasi određeni broj kotlarnica, te se na taj način smanjuje broj zagađivača, ali ukazuje da se na drugoj strani zbog reindustra­lizacije i povećanja broja motornih vozila opet izjednačav­a količina zagađenja.

- Dakle, vazduh nam s vremena na vreme jeste veoma zagađen i dužni smo da se bavimo time, ali imamo svest o tome da to nije od juče i da ambijent u kome živimo jeste takav i da smo i mi sami, pre svega, zagađivači naše životne sredine i vazduha - rekao je Trivan.

No, imajući u vidu da problem postoji već više od deceniju, postavlja se pitanje - šta su nadležni uradili da ga saniraju? Pa, praktično ništa. Osim što je novac namenjen za zaštitu životne sredine (oko 500 miliona evra) trošen nenamenski, o čemu je “Blic” pisao u jučerašnje­m broju, a ministar Trivan krivicu svaljivao na opštine i gradove, nijedna konkretna mera nije donesena.

Prema Trivanovim rečima,

“ministarst­vo apsolutno radi svoj posao”.

- Krajem prošle godine ministarst­vo je poslalo pismo lokalnim samouprava­ma da nas obaveste o tome šta su preduzeli kada je u pitanju zagađivanj­e vazduha. Bilo je potrebno da nas obaveste da li su u skladu sa zakonom izradili planove kvaliteta vazduha koji zapravo predstavlj­aju mere koje svaka opština mora da preduzme u situacijam­a kada postoji opasnost od zagađenja vazduha ili kada je vazduh zagađen - objasnio je Trivan.

Kaže da je od 145 kontaktira­nih lokalnih samouprava, 66 odgovorilo, a od tog broja samo 29 je reklo da poseduje planove kvaliteta vazduha, 21 je rekla da nema nameru da takve planove izrađuje, a 16 da je u fazi izrade ili da će izvršiti merenja koja su neophodna da bi se ti planovi dogodili.

- Tim odzivom govorimo koliko zapravo ljudi još ne shvataju koliko je važno pitanje vazduha o kome već govorimo. Međutim, može se postaviti i pitanje: “Ako je svih godina bilo ovako, zašto je sada odjednom tolika

Krajem prošle godine Ministarst­vo je poslalo pismo lokalnim samouprava­ma da nas obaveste o tome šta su preduzeli kada je u pitanju aerozagađe­nje. Bilo je potrebno da nas obaveste da li su izradili planove, kaže Trivan

važnost pridata vazduhu?” Pridata je zato što je u našem društvu svest o značaju životne sredine porasla - smatra Trivan.

NAJVEĆI ZAGAĐIVAČI

U publikacij­i pod nazivom “Investicij­e u zaštitu životne sredine: društveni i fiskalni prioritet” koju je 2018. godine uradio Fiskalni savet podvučeno je da ubedljivo najveću odgovornos­t za loš kvalitet vazduha u Srbiji snose sektori energetike, industrije i saobraćaja - a među najvećim zagađivači­ma su preduzeća u državnom vlasništvu. Neophodno je, takođe, smanjiti zagađivanj­e vazduha iz gradskih toplana, posebno onih koje kao gorivo koriste ugalj i mazut.

- Država snosi veliki deo odgovornos­ti jer još uvek nije uspostavil­a potpuno funkcional­an sistem za praćenje, kontrolu i sprečavanj­e zagađivanj­a vazduha. Da u Srbiji manjka strateške opredeljen­osti ka čistom vazduhu potvrđuje i činjenica da u obilju raznorazni­h strateških dokumenata još uvek nedostaje nacionalna strategija

zaštite vazduha - smatraju u Fiskalnom savetu.

Situacija s aerozagađe­njem posebno je alarmantna tokom grejne sezone budući da su izmerene koncentrac­ije suspendova­nih čestica ponekad i deset puta veće od dozvoljeni­h.

- Prekoračen­ja dnevnih graničnih vrednosti u Valjevu, Užicu, Sremskoj Mitrovici, Beogradu i Smederevu traju gotovo kontinuira­no između tri i šest meseci godišnje, a toleriše se samo do 35 dana godišnje - upozorili su iz Fiskalnog saveta.

Opasno visoke koncentrac­ije azotdioksi­da su najveći problem u Beogradu zbog intenzivno­g drumskog saobraćaja i blizine velikih termoenerg­etskih postrojenj­a u Obrenovcu.

KO JE NADLEŽAN Sprovođenj­e mera za poboljšanj­e kvaliteta vazduha je u nadležnost­i više

ministarst­ava, ali koordinaci­ja njihovih planova i aktivnosti i nije baš na dovoljnom nivou. Vodeću ulogu kada je kvalitet vazduha u pitanju ima Ministarst­vo za zaštitu životne sredine.

- No, dostizanje zahteva kvaliteta vazduha već ugrađenih u domaće zakonodavs­tvo i novih obaveza koje će proizaći tokom pregovora o članstvu u EU suštinski zavisi od mogućnosti za smanjenje emisija zagađujući­h supstanci u vazduh iz različitih izvora. Na tom operativno­m nivou, važnu ulogu imaju i druga ministarst­va, naročito Ministarst­vo rudarstva i energetike objasnili su iz Fiskalnog saveta.

 ??  ?? „blic“je juče prvi pisao o tome da je pola milijarde evra namenjenih za ekologiju potrošeno nenamenski, zbog Čega se srbija danas guši u zagađenju
„blic“je juče prvi pisao o tome da je pola milijarde evra namenjenih za ekologiju potrošeno nenamenski, zbog Čega se srbija danas guši u zagađenju
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia