Blic

EPS ulaže milijardu evra u ekologiju

-

EPS SPUŠTA EMISIJE ISPOD GRANICA PREDVIĐENI­H DOMAĆOM I EVROPSKOM REGULATIVO­M

Ulaganja EPS u zaštitu životne sredine doneće do 2025. smanjenje emisija sumpor-dioksida 90 odsto, azotnih oksida 45 odsto i praškastih materija 95 odsto u poređenju sa periodom od 2008. do 2012. godine.

Elektropri­vreda Srbije uložila je oko 400 miliona evra u projekte kojima se unapređuju kvalitet vazduha, vode i zemljišta tokom poslednjih 15 godina. Time je EPS zauzeo lidersku poziciju kao najveći investitor u zaštitu životne sredine u Srbiji.

Prvenstven­o se investiral­o u unapređenj­e kvaliteta vazduha kroz uvođenje mera u termoelekt­ranama. Do sada je na svim termoelekt­ranama završena rekonstruk­cija elektrofil­tera čime su značajno smanjene emisije praškastih materija odnosno PM čestica. U to je od 2004. godine do sada uloženo 97 miliona evra. Rezultat su 2,5 puta manje emisije praškastih materija u 2018. godini nego u 2011. godini.

„Zelenim putem“EPS nastavlja i u narednim godinama jer su planirane dodatne ekološke investicij­e vredne više od milijardu evra u niz projekata kojima se štite vazduh, voda i zemljište i poboljšava kvalitet životne sredine.

Prioritet i najveći obim ulaganja, od oko 650 miliona evra, predviđen je u oblasti zaštite kvaliteta

vazduha, kroz izgradnju sistema za odsumporav­anje dimnih gasova i primarne i sekundarne mere za smanjene emisije azotnih oksida u termoelekt­ranama. Time EPS ispunjava stroge ekološke standarde EU i spušta emisije ispod granica predviđeni­h domaćom i evropskom regulativo­m. Smanjenje emisija sumpor-dioksida i dodatno smanjene praškastih materija donose sistemi za odsumporav­anje dimnih gasova. To su najskuplji i tehnički najsloženi­ji projekti. EPS je završio izgradnju postrojenj­a u TE „Kostolac B“vredno 116 miliona evra i garancijsk­a merenja su pokazala da su emisije SO2 znatno ispod važećeg evropskog standarda od 200 miligrama po kubnom metru. Najvrednij­i projekat, čija

je realizacij­a u toku, vredan je 167 miliona evra i obezbediće sistem za odsumporav­anje dimnih gasova za četiri bloka TENT A. To je jedna od najvažniji­h investicij­a u regionu zbog visine finansijsk­ih ulaganja i pozitivnih ekoloških efekata, kao i zbog ispunjavan­ja obaveza prema Energetsko­j zajednici. Planirani su i projekti za preostala dva bloka u TENT A, kao i blokove u TENT B, TE „Kostolac A“i novi blok „Kostolac B3“čija izgradnja je u toku.

Ulaganja EPS u zaštitu životne sredine doneće do 2025. smanjenje emisija sumpor-dioksida 90 odsto, azotnih oksida 45 odsto i praškastih materija 95 odsto u poređenju sa periodom od 2008. do 2012. godine.

Približava­nje Srbije Evropskoj uniji, otvaranje tržišta električne energije i potreba za unapređenj­em zaštite životne sredine, glavni su razlozi zbog kojih EPS povećava investicij­e u ekologiju.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia