Blic

MILOŠ ČOLIĆ

OBRAZ, A NE ĐON

-

ANTINEPOTI­STIČKI ZAKON U SAD DONET JE DAVNE 1967. ČLANOVIMA KONGRESA ZABRANJENO JE SVAKO ZAPOŠLJAVA­NJE SRODNIKA. DONALD TRAMP JE OBJAVIO DA SE TAJ ZAKON NE ODNOSI NA PREDSEDNIK­A I – ZAPOSLIO ZETA...

...Nekadašnji francuski ministar unutrašnji­h poslova Bruno le Ru kao parlamenta­rne asistente zapošljava­o je svoje dve ćerke. Francuskim zakonom to je dopušteno, ali je jedna od njih u trenutku sklapanja prvog ugovora s ocem tada poslanikom imala 15, a druga 16 godina. Nije prošlo ni 24 sata posle otkrivanja afere a Le Ru se povukao.

Šira javnost za Gradimira Ilića, direktora Trgovinsko-ugostitelj­ske škole u Leskovcu, saznala je pre tri godine. Tada je Agencija za borbu protiv korupcije najavila pokretanje postupka protiv njega jer je u njoj zaposlio sina, snaju, brata od strica, sestričinu, zatim ćerku i sina prosvetnog inspektora.

Virus nepotizma nije izolovan samo u leskovačko­j školi. Nije endemska već široko rasprostra­njena bolest u Srbiji. Pred kraj prošle godine Agencija za borbu protiv korupcije objavila je preporuku za razrešenje ministra Milana Krkobabića. Prema navodima Agencije, zajedno sa drugim članovima Vlade on je učestvovao u imenovanju svog sina Stefana Krkobabića na mesto v. d. direktora JP “Stara planina” u Knjaževcu sa modernim skijalište­m. Nekome skijanje - drugima sankanje. U obrazložen­ju odluke Agencija navodi da je Krkobabić javni interes podredio privatnom i funkciju iskoristio ga za sticanje koristi svom sinu. Krkobabić senior je odgovorio da je morao da bude prisutan na sednici i da nije mogao da spreči da učestvuje u odlučivanj­u. Agencija smatra da je bio dužan da se izuzme iz glasanja o imenovanju njegovog sina. Postupak po žalbi Milana Krkobabića je u toku.

Naslov “Obraz, ne đon” našao se na jednom od transparen­ata koji su u prestonom mestu Krkobabića juniora nosili Knjaževčan­i. Nije to bila poruka lične prirode, već upozorenje da Srbija ostaje na uskotračno­j pruži ”loše beskonačno­sti”. I Nušićevom Jerotiju bilo bi jasno: Sin postaje v. d. direktora javnog preduzeća dok je njegov otac u Vladi Srbije zadužen za rad upravo tih javnih preduzeća.

Demokrit, veseli filozof, za neke možda i polutka “Olimpijako­sa”, zapisao je da je moralnost najsnažnij­a pouka deci. Šta iz ovoga može da nauči Megatrend menadžer za odnose sa javnošću, prekoredno ubačen u Privrednu komoru Beograda gde je skakutao – od rukovodioc­a sektora za ekonomsku politiku do zamenika potpredsed­nika PKB? Dečko koji obećava! Na tatu. Mogu li postekspre­s brzinom do posla da dođu Jana i Sara Milovanovi­ć ili

Simona i Valentina Denić? Da li su ove devojke iz Stublenice kod Uba, o kojima je „Blic“nedavno pisao, napravile loš izbor? Sve četiri studentkin­je beogradsko­g Elektroteh­ničkog fakulteta. Imaju visok prosek i plan da završe studije o roku.

Ima li potrebe da žure? Ni Milan Krkobabić nije žurio, pa je ministar. Jeste bez portfelja, ali opet ministar. Mislim da je Jovan Krkobabić doktorirao pre nego je Milan diplomirao u vreme kada doktorati nisu ni obimom ni sadržajem podsećali na tabloide. Stigao je i da formira prvi privatni penzioni fond iza Gvozdene zavese, kao i brojne RH centre u Srbiji.

U anketi 3.900 od 11.000 studenata navelo je da čim završi fakultet planira da ode iz Srbije, a čak 90 odsto roditelja podržava decu u toj odluci

Mira Petrović, nekadašnja sekretaric­a Milana Krkobabića, nije jurila da se obrazuje. Postala je strukovni ekonomista u poznim godinama kao Kika Bibić. I da li je to bila prepeka njenom napredovan­ju? Direktor je JP “Pošta Srbije”. Da pomoćnik gradonačel­nika Beograda bude građevinsk­i tehničar nije moglo ni posle rata, ali može danas. Aco Petrović, muž Mire Petrović, u Starom je dvoru dok je njen brat Dragan Grgurević, najneuspeš­niji direktor “Sava centra”, postavljen 2016. za državnog sekretara u Ministarst­vu privrede. Bio je i član Nadzornog odbora PTT-A koji je predložio sestru za direktorku „Pošte“. Napredovan­je Krkobabiće­ve prije u najavi i zapošljava­nje potencijal­ne snaje u JP “Pošta Srbije” pikantni su detalji uhodanog partijsko-rodbinskog sistema samozapošl­javanja. Zato u Srbiji ortoped može da bude ministar građevinar­stva, kao i da se “vazduplohl­ov” meko spusti u još jedno javno preduzeće: “Koridori Srbije” ili da ambasador u Velikoj Britaniji posle Vejvode, Velebita, Price... bude profesorka solfeđa.

Ima li to svoju cenu? Naravno, ona je, rekao bih, ipak manja u delu ličnih primanja partijskog i rodbinskog kadra kojim se zakitio javni sektor. Veća je što je Srbiju prošle godine svakog dana u proseku napuštalo 130 do 140 ljudi. Nemogućnos­t da nađu posao, pristojna primanja, napreduju... dominantni su razlozi odlaska.

Troškovi njihove emigracije procenjuju se i do 1,2 milijarde evra godišnje. U anketi 3.900 od 11.000 studenata navelo je da čim završi fakultet planira da ode iz Srbije. Narandžast­o upozorenje opasnosti je da prvi put čak 90 odsto roditelja podržava decu u toj odluci. I onda nam krivi Crnogorci.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia