Blic

Samo u januaru zaplenili 80 kilograma droge

Marihuana, heroin, kokain - čak 80 kilograma droge zaplenjeno je u samo mesec dana od početka 2020. godine na srpskim graničnim prelazima.

- BOJANA BOGOSAV

Nesvakidaš­nje zaplene narkotika dogodile su se na srpskim graničnim prelazima prethodnih mesec dana. Dovitljivi šverceri iz različitih zemalja pokušavali su da na brojne načine u Srbiju unesu niz psihoaktiv­nih supstanci, čija se količina meri u kilogramim­a.

Kako za “Blic” pričaju u Upravi carina, ova institucij­a poklanja veliku pažnju borbi protiv krijumčare­nja droge, a o tome svedoče rezultati koji su iz godine u godinu sve bolji. Oni navode da je u 2019. postignut apsolutni rekord u odnosu na prethodne godine.

- Od 2013. do 2018. godine carinska služba je zaplenila oko osam tona droge, da bi tokom 2019. carinici sprečili šverc četvorostr­uko veće količine raznih narkotika, među kojima je i dalje najzastupl­jenija marihuana. Ako je suditi po rezultatim­a zaplene droge u januaru 2020. godine, očekuje nas još jedna takva, a možda i bolja godina - ističe za “Blic” Rade Knežević, pomoćnik direktora u Sektoru za kontrolu primene carinskih propisa Uprave carina, i dodaje da je tokom prvog meseca ove godine carina već zaplenila oko 80 kilograma narkotika.

Prema njegovim rečima, znatan deo tog uspeha može se pripisati izvanredno­j međuresorn­oj saradnji sa Bezbednosn­o-informativ­nom agencijom i policijom.

- Zajednički­m snagama uspeli smo da osujetimo nekoliko ozbiljniji­h pokušaja krijumčare­nja narkotika - kaže naš sagovornik.

Na prelazu Gradina, 29. januara, u automobilu je otkriveno više od 30 kg heroina

nHEROIN U KOLIMA

Marihuana je, kako navode u Carini, najčešći predmet zaplena na ovim prostorima. Međutim, kako dodaju, dešavaju se i pokušaji krijumčare­nja drugih - teških droga - poput heroina. Poslednji takav slučaj dogodio se 29. januar,a kada je na graničnom prelazu Gradina u jednom automobilu otkriveno više od 30 kilograma heroina.

- U trenutku kada se vozilo nađe na prelazu, a službe nemaju prethodnu informacij­u da je ono rizično i da ga treba dodatno pregledati, ceo slučaj praktično visi o koncu i zavisi od procene službenika koji se u tom trenutku nalazi u smeni - ističe naš sagovornik, i dodaje da je upravo to glavni adut dobrog carinika.

U slučaju zaplene heroina uhapšen je državljani­n Bugarske (44), koji je, kako navode, njihovim zaposlenim­a zapao za oko, „jer skoro da je drhtao od straha”. Naravno, to što je drhtao, nije bila jedina indicija, ali kako kažu u carini, ponešto mora da ostane i tajna.

Zašto se ponašao kao da mu savest nije bila čista, vrlo brzo se saznalo kada je automobil pregledan na mobilnom carinskom skeneru.

- Pored službenika koji imaju izoštren osećaj za otkrivanje prekršaja, neophodna nam je i tehnika kojom sumnje možemo da potvrdimo, jer su bez konkretnog dokaza službenici carine i policije nemoćni objašnjava naš sagovornik, i dodaje da otkrivanje krijumčare­ne droge podrazumev­a rastavljan­je automobila na sastavne delove, što ne samo da je komplikova­n posao, nego najčešće dovodi do trajnih oštećenja i zato službenici carine i policije moraju biti sasvim sigurni da se u vozilu nešto krije pre nego što se upuste u takav poduhvat.

PROMENA RUTE

Kako navodi Rade Knežević, protekle godine uočene su novine u vezi sa ponašanjem krijumčara droge.

- Nama je najinteres­antnija bila informacij­a do koje smo došli posle nekoliko zajednički­h akcija na granici sa Bugarskom, kada smo shvatili da je došlo do promene pravca tradiciona­lne krijumčars­ke rute. Naime, u nekoliko navrata smo sprečili šverc droge na izlazu iz zemlje, jer su tovari bili upućeni ka Bugarskoj, umesto kao do sada, ka Zapadnoj Evropi - otkriva naš sagovornik.

Reč je o slučaju koji se dogodio u martu 2019. godine u neposredno­j blizini izlaza graničnog prelaza Gradina, kada je zaplenjena marihuana teška oko 1,1 tonu. To je istovremen­o i jedna od najvećih količina ikada zaplenjeni­h u jednom mahu na našim graničnim prelazima.

- Akcija je uspešno okončana zahvaljuju­ći saradnji Uprave carina i Bezbednosn­o-informativ­ne agencije, kao i MUP-A jer je razmena informacij­a dovela do toga da svoje službenike pošaljemo na parking udaljen oko stotinak metara od prelaza kako bi detaljnije pregledali dva sumnjiva kamiona koja su stajala na obližnjem parkingu - kaže Knežević.

n

 ??  ?? PAS HERON NAJUŠIO JE 18 KILOGRAMA MARIHUANE
PAS HERON NAJUŠIO JE 18 KILOGRAMA MARIHUANE
 ??  ?? SKENER POKAZUJE MESTA NA KOJIMA JE SAKRIVENA DROGA
SKENER POKAZUJE MESTA NA KOJIMA JE SAKRIVENA DROGA
 ??  ?? KRIJUMČARI DROGU KRIJU I U KAMIONIMA, AUTOBUSIMA...
KRIJUMČARI DROGU KRIJU I U KAMIONIMA, AUTOBUSIMA...
 ??  ?? SAMO U JANUARU ZAPLENJENO JE 80 KILOGRAMA DROGE
SAMO U JANUARU ZAPLENJENO JE 80 KILOGRAMA DROGE

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia