Blic

ŽENSKA KOŠARKA

Bruks: Biće mi čast da predvodim Srbiju u Tokiju Drago mi je što sam kapiten ovim sjajnim devojkama. Zasad nisam imala nikakvih problema s njima, nadam se da ćemo u dobrom ritmu nastaviti i na Olimpijski­m igrama - kazala je Jelena.

- JELENA MEDIĆ

Od kada su 2015. osvojile zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Budimpešti, košarkašic­e Srbije su postale junakinje svih onih koji vole magičnu igru pod koševima. A kada su na Olimpijski­m igrama 2016. stigle do bronze, dobile su status istinskih heroina nacije. Od tada, očekivanja navijača su porasla, pa su na svako sledeće takmičenje ispraćene sa željama da se vrate sa odličjem. Prošlog leta su došle do bronze na šampionatu Starog kontinenta, a pre nekoliko dana su čekirale avionske karte za Tokio i plasirale se na Olimpijske igre.

Jelena Bruks, kapiten izabranica Marine Maljković, analiziral­a je učinjeno.

- Utisci su se slegli i konačno možemo da uživamo u uspehu. Bilo nam je teško i fizički i psihološki na tom kvalifikac­ionom turniru koji smo igrali pred svojim navijačima u dvorani „Aleksandar

Nikolić”. Naše igračice su vedete u svojim klubovima, sve su došle umorne i usred klupske sezone, pa nismo imale ni dovoljno vremena da se pripremimo za mečeve kako smo sve želele. Još smo i same sebi nabile pritisak jer je uvek teško igrati duele koji su unapred dobijeni, konkretno mislim na utakmice protiv Nigerije i Mozambika, ali završile smo posao kako treba i sada je sve lakše - kazala je Kragujevča­nka na početku razgovora za „Blic”.

Iako se u javnosti u Srbiji od trenutka saznanja da će se košarkašic­e za vizu za Tokio boriti protiv Nigerije i Mozambika (meč protiv SAD je bio revijalan jer su Amerikanke i pre turnira obezbedile plasman na Igre) govorilo „lako će ih naše dobiti”, Srpkinje su pozivale na oprez. Ispostavić­e se kasnije da su Marinine pulenke bile u pravu, jer su obe afričke selekcije bile tvrd orah.

- Nijedna od te dve ekipe nije bila za potcenjiva­nje i to smo znale. Njihove igračice igraju u Evropi, fizički su izuzetno spremne i videli ste svi da nije bilo lako. Ali važno da smo uspele - istakla je Jelena.

Na pitanje da li može da uporedi sadašnji osećaj s onim od pre četiri godine kada su izvojevale vizu za Brazil, Bruksova je istakla:

- Potpuno dva različita doživljaja plasmana. Prvo, mi smo u Rio otišle kao prvakinje Evrope i nismo morale da igramo kvalifikac­ije. A da li se neko nadao da ćemo stići do zlata? Nije! Zato smo bile van sebe od sreće. A sada smo morale da se borimo za plasman u Tokio i nije bilo prijatno. Morale smo da budemo fokusirane i da ne dozvolimo da padne koncentrac­ija.

Na put u Japan jedva čeka da se otisne.

- Ma, samo da se dokopamo Tokija. Mislim da će sada sve biti lepše i organizova­nije nego u Brazilu, jer sam slušala razne priče od sportista i svi su mi kazali da je grad dosta sređeniji od Rija. Zato sam uzbuđena da vidim i na svojoj koži osetim kakvo će biti otvaranje, olimpijsko selo, kako su oni sve to zamislili...

O tome koji plasman u dalekom Tokiju očekuje, Bruks nije želela da daje nikakva obećanja. Osim...

- Mislim da će se igrati dosta bolja košarka nego u Riju. Znate li koliko su napredoval­e i Kina i Japan i Koreja, Portoriko, Kanada, Amerika. Da se ja pitam, sve bih volela da ih zaobiđemo u grupi da možemo. Mi kao i uvek moramo da idemo meč po meč, pa šta nam Bog da. Setite se da smo mi u Brazilu startovale sa 0-3, a onda smo vezale četiri pobede i osvojile bronzu. Tada su neke ekipe sa manjim brojem poraza završile iza nas. Sada će biti i drugačiji sistem takmičenja, tako da kao i uvek ne smemo da poletimo, već idemo korak po korak. Imaćemo dovoljno vremena da se spremimo, što je najbitnije, pa ćemo videti za koji rezultat će to biti dovoljno.

Jelena će prvi put u karijeri kao kapiten predvoditi svoje drugarice u pohodu na što bolji rezultat na Olimpijski­m igrama.

- Tako je, prvi put ću biti kapiten na Igrama, i naravno da mi je to velika čast. Velika je čast biti i u klubu kapiten, a o nacionalno­j selekciji da ne govorim. Drago mi je što predvodim ove sjajne devojke. Zasad nisam imala nikakvih problema s njima, nadam se da ćemo u dobrom ritmu nastaviti i na Olimpijski­m igrama - zaključila je Jelena Bruks. 

MA, SAMO DA SE DOKOPAMO TOKIJA. MISLIM DA ĆE SVE BITI LEPŠE NEGO U RIJU, KAŽE JELENA

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia