Blic

Sve što treba da znamo o virusu korona

Od ukupno sedam nivoa globalnog širenja zaraza, koliko ih je Svetska zdravstven­a organizaci­ja kategorizo­vala, trenutno je na snazi peta faza - poslednji nivo epidemije zbog virusa korona zvanično nazvanog Kovid-19.

- MILICA MARKOVIĆ

Iako pandemija još nije proglašena, glavni talas epidemije na globalnom nivou, prema statističk­im krivama, očekuje se u narednih 40 dana, dok će vakcina biti dostupna znatno kasnije. - Broj zaraženih u Kini od virusa Kovid-19 (covid: corona viruse disease) dostigao je više od 66.000, a broj umrlih od posledica zaraze popeo se na preko 1.300. Stariji kineski turista koji je bio hospitaliz­ovan u Francuskoj preminuo je od korone i to je prvi smrtni slučaj izazan ovim virusom u Evropi. Broj obolelih mogao bi biti daleko veći, jer je vrlo verovatno da slučajevi s blagim simptomima nisu ni otkriveni. Proteklih dana zabeleženi su rekordni brojevi smrtnih slučajeva i zaraženih u jednom danu, što je mnoge navelo da pomisle da epidemija naglo raste. Međutim, zdravstven­i zvaničnici kažu da je u primeni nova metoda zahvaljuju­ći kojoj će pacijenti moći da započnu lečenje na vreme. Epicentar infekcije je u Kini, ali postoje i slučajevi u 28 drugih zemalja na gotovo svim kontinenti­ma. Na kruzeru „Dajmond princes“utvrđeno je 286 obolelih. Na kruzeru je više od 3.500 ljudi, a među njima i 14 državljana Srbije, od kojih je četvoro u izolaciji bez simptoma.

Kao i drugi virusi korona, veruje se da potiče od životinja. Mnogi od ljudi koji su u početku bili zaraženi ili su radili ili su kupovali na pijaci u kineskom gradu Vuhan, žarištu epidemije.

GRIP I VIRUS KORONA NISU ISTO. ISTORIJSKI GLEDANO, GRIP JE POKAZAO POTENCIJAL DA IZAZOVE PANDEMIJU, KORONA DO SADA TO NIJE POKAZALA, ISTIČE EPIDEMIOLO­G PREDRAG KON

 ??  ?? PRENOSI SE KAPLJIČNIM PUTEM, ALI NIJE POZNATO KOLIKO DUGO KLICE OSTAJU NA POVRŠINI
PRENOSI SE KAPLJIČNIM PUTEM, ALI NIJE POZNATO KOLIKO DUGO KLICE OSTAJU NA POVRŠINI
 ??  ?? KORONA NAJVIŠE LIČI NA TEŠKU RESPIRATOR­NU INFEKCIJU
KORONA NAJVIŠE LIČI NA TEŠKU RESPIRATOR­NU INFEKCIJU

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia