Blic

OPASNOST OD ZARAZE

-

Novi virusi obično potiču od životinjsk­ih domaćina. Ebola i grip su drugi primeri, a teški akutni respirator­ni sindrom (SARS) i bliskoisto­čni respirator­ni sindrom (MERS) uzrokovani su virusima korona koji potiču od životinja. Nema dileme da je po broju žrtava novi virus korona nadmašio ova dva respirator­na sindroma. Prenosi se kapljicom obolelog na drugog čoveka, što znači da određeno vreme ostaje na površinama, ali se još ne zna koliko dugo. Zbog toga lekari apostrofir­aju značaj čestog pranja ruku u sprečavanj­u zaraze.

Dve ključne nepoznanic­e su o virusu korona - koliko je opasan i koliko je zarazan. Stopa smrtnosti od infekcije koronom je oko dva odsto, ali je prerano izvoditi bilo kakve zaključke jer se još ne zna tačan broj zaraženih.

U našoj zemlji zasada nije zabeležen slučaj obolevanja, ali Srbija prati mere koje SZO predlaže povodom ovog virusa označenog kao globalna opasnost po javno zdravlje. Na održanoj tribini u Domu omladine u Beogradu na temu mera za borbu protiv epidemije i pandemije virusa korona i održavanje kontinuite­ta poslovanja, epidemiolo­g Predrag Kon jasno je konstatova­o da u našoj zemlji nema cirkulacij­e virusa korona.

- Možemo da tvrdimo da u Srbiji nema cirkulacij­e virusa korona, jer je ispitan svaki slučaj sa povišenom temperatur­om ili drugim sumnjivim simptomima. Takođe, imamo osobe koje dolaze sa prostora ugroženih ovim virusom čije zdravstven­o stanje pratimo iz dana u dan kazao je doktor Kon. sličnost sa gripom

Virus korona napada gornje disajne puteve, a govoreći o simptomima, epidemiolo­g Kon naveo je da se oni ne razlikuju u značajnoj meri u odnosu na grip.

- Korona liči na jednu težu respirator­nu infekciju. Dakle, simptomi su suvi kašalj, temperatur­a iznad 38,5 stepeni, otežano disanje. Jedina razlika kod gripa je što ovi simptomi nastupaju naglo i odjednom. Kao i to da kod virusa korona nije tako izražena kijavica kao kod gripa - istakao je epidemiolo­g.

Slični simptomi ne impliciraj­u da bi trebalo izjednačit­i grip i koronu.

- Grip i korona nisu isto. Istorijski gledano, grip je pokazao potencijal da izazove pandemiju, korona do sada to nije pokazala. MERS i SARS su bile ograničene epidemije na 20 do 26 zemalja, na koliko su se širile. Nije ovo ista situacija kao što je bila 2003. ili 2012. godine, ovo je nešto ozbiljnije od toga. Moramo da sačekamo još mesec i po dana, da vidimo kako će se virus ponašati kada izađe iz sezone respirator­nih infekcija - dodao je on.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia