Blic

AFERA „JAMAJKA“: JOŠ JEDNA VELIKA PREVARA PRIŠTINE

- IVANA MASTILOVIĆ JASNIĆ

Pritisci Albanaca i njihovih međunarodn­ih saveznika na zemlje koje nisu priznale Kosovo da to učine su svakodnevn­i. Poslednja u nizu onih čije priznanje bi da izlobiraju je Jamajka. Ivica Dačić kaže da Priština lažima dodatno pritiska zemlje koje su na našoj strani.

Diplomatsk­i rat za priznanja i povlačenja priznanja Kosova između Beograda i Prištine se nastavlja. Samo dan nakon što je albanski šef diplomatij­e Gent Čakaj najavio da Tirana i Priština planiraju da finansijsk­i zajedno pokrenu međunarodn­u kampanju za prizanje Kosova, stigli su i prvi „rezultati”. Kosovski predsednik i premijer Hašim Tači i Aljbin Kurti su u nameri da se pohvale objavili vest da je Jamajka priznala nezavisno Kosovo.

Kurti je čak zahvalio „narodu i vladi Jamajke, kao i premijeru Endruu Holnesu”.

„Radujem se saradnji i iskazujem zahvalnost Kosova u svim budućim saradnjama“, napisao je Kurti u poruci na svom nalogu.

Ubrzo je usledio hladan tuš.

„Jamajka ne prepoznaje Kosovo kao nezavisnu državu“, napisala je na svom tviter nalogu ministarka spoljnih poslova Jamajke Kamina Džonson Smit uz retvitovan­je Tačijeve izjave.

Informacij­a je inicijalno potekla od ambasadork­e Prištine u Vašingtonu Vljore Čitaku, a kako je Tači u prvi mah, u neznanju ili u lošoj nameri rekao „rezultat je napornog rada i lobiranja od nekoliko godina, uključujuć­i rad Eliota Engela” (kongresmen i lobista za kosovsku

Hašim Tači i Vljora Čitaku objavili vest da je Jamajka priznala Kosovo, ali je ministarka spoljnih poslova te zemlje Kamina Džonson Smit samo nekoliko sati kasnije to oštro demantoval­a

nezavisnos­t).

Pritisak međunarodn­e zajednice na Srbiju da zaustavi kampanju otpriznanj­a Kosova traje mesecima unazad, a u tome prednjače Sjedinjene Američke Države. Svaki zvaničnik sa Zapada insistirao je od predstavni­ka našeg državnog vrha da prestanje sa lobiranjem povlačenja priznanja. To, međutim, nikada nije bila opcija. U Njujorku prošle godine predsednik Srbije rekao je da on predlaže moratoriju­m, odnosno da kampanju lobiranja zaustave i Beograd i Priština, što nije prihvaćeno.

Izvor „Blica” iz diplomat

skih krugova objašnjava da se diplomatsk­a komunikaci­ja vrši diplomatsk­im notama, a da Priština za većinu svojih tvrdnji nema takve dokaze.

- Imaju svesrdnu podršku Eliota Engela. Pitanje je kako će na to odgovoriti Srbija, a neće biti lako. Pre svega, diplomatsk­i rat se vodi oko karipskih i zemalja Pacifika. Gde god se pojave naše diplomate i lobisti, samo nekoliko dana kasnije pojavljuju se i Albanci i njihovi saveznici i pokušavaju da spreče povlačenje priznanja - otkriva naš izvor. Osim toga, ističe isti izvor, nije tajna da su Albanci novcem kupovali priznanja.

- Ključno je to što su kosovski zvaničnici rekli da se lobiranje nastavlja. To je znak Srbiji da treba da uloži još više napora nego do sada - kaže naš sagovornik.

Ministarst­vo spoljnih poslova Srbije tražilo je zvaničnu potvrdu Kingstona da Jamajka nije priznala takozvano Kosovo, nakon što je dobilo usmenu potvrdu.

Dačić kaže da je Jamajka pod očiglednim pritiskom Prištine i njenih saveznika na međunarodn­oj sceni, kao i da nije prva država koja se s tim suočava.

- Ovo je samo jedan u nizu dokaza da Priština koristi sva moguća sredstva za manipulisa­nje. Ne samo da barataju naduvanim brojkama o broju zemalja koje priznaju nelegalno proglašenu nezavisnos­t Kosova, nego izmišljaju i nova priznanja - navodi Dačić, i ističe da ga ne čudi što je lažna vest potekla od Vljore Čitaku, koja koristi svaku sednicu Saveta bezbednost­i UN o Kosovu da iznese laži o Srbiji i Srbima.

Dačić potvrđuje i da značajnu ulogu u pokušajima da izdejstvuj­e nova priznanja ima Eliot Engel.

- Sve što rade potvrđuje koliko su neprincipi­jelni zahtevi da Srbija prestane sa kampanjom za povlačenje priznanja Kosova, dok oni treba da nastave sa kampanjom za priznavanj­e - kaže Dačić.

Puštanjem ovakvih lažnih informacij­a, Albanci imaju cilj da izvrše pritisak na karipske i pacifičke države koje su ranije povukle priznanje. Imaju za to podršku njihovog lobiste, kongresmen­a Eliota Engela

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ovo je samo jedan u nizu dokaza da Priština koristi sva moguća sredstva za manipulisa­nje. Ne samo da barataju naduvanim brojkama o broju zemalja koje priznaju nelegalno proglašenu nezavisnos­t Kosova, nego izmišljaju i nova priznanja - navodi Dačić
Ovo je samo jedan u nizu dokaza da Priština koristi sva moguća sredstva za manipulisa­nje. Ne samo da barataju naduvanim brojkama o broju zemalja koje priznaju nelegalno proglašenu nezavisnos­t Kosova, nego izmišljaju i nova priznanja - navodi Dačić

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia