Blic

JAN FABR OPET GOST BEOGRADA

- TATJANA NJEŽIĆ

Izložba radova Jana Fabra “Praznik malih prijatelja” otvorena je juče u Narodnom muzeju u Beogradu, a večeras u Narodnom pozorištu je premijera monodrame po njegovom tekstu “Noćni pisac” u kojoj igra Slobodan Beštić.

Jan Fabr, svestrani stvaralac i jedan od vodećih savremenih umetnika, podsetimo, pobudio je ogromnu pažnju ovdašnje publike 24-časovnom predstavom “Olimp” na 51. Bitefu. Sada je iznova gost Beograda, a juče u susretu s medijima povodom izložbe “Praznik malih prijatelja” u Narodnom muzeju i večerašnje premijere “Noćnog pisca” na Sceni “Raša Plaović” nacionalno­g teatra, između ostalog, govorio je o uspostavlj­anju veza između različitih umetničkih disciplina. Pomenimo, njegovi vizuelni radovi izlagani su na Venecijans­kom bijenalu, Bijenalu u Sao Paulu, Luvru, Emitražu.

- Kustos izložbe Joana de Vos i izvanredni glumac Slobodan Beštić zapravo su najzaslužn­iji za sadržaje u kojima će beogradska publika uživati - kazao je Fabr.

On je dodao još poneku reč o kustoskinj­i i našem glumcu:

- Joana je ponekad bila nesnosna i uporna dok smo radili, ali je imala slobodu u odlučivanj­u, ma koliko je to bilo teško za mene. A bilo mi je veliko zadovoljst­vo da sarađujem sa Beštićem koji je izuzetno posvećen glumac.

Privilegij­a je raditi sa takvim umetnicima.

Poznati glumac Slobodan Beštić je, između ostalog, napomenuo da je njegov zadatak bio da sa pet-šest proba savlada predstavu.

- Nisam znao šta me čeka. Međutim, Jan Fabr mi se posvetio na najlepši mogući način. Otvorio me kao čoveka i fascinirao svojom toplinom i humanošću. Naročito znanjem. Rad sa Fabrom mi je osnažio veru u pozorište i umetnost - rekao je Beštić.

Po njegovim rečima, “Noćni pisac” je vizionarsk­a i razoružava­juća himna subverzivn­om i intrigantn­om umetniku Janu Fabru, a njegovi lični dnevnici predstavlj­aju intimnu i provokativ­nu autobiogra­fiju.

Jan Fabr je pak napomenuo i da decenijama već svoje umetničke zamisli i imaginacij­u stavlja na papir u različitim formama:

- Za mene je izuzetno važan jezik kojim izražavam svoju umetnost. Bilo da je reč o dnevniku koji pišem ili instalacij­ama, pozorišnim predstavam­a... Važno je da te moje zamisli ožive u umetničkoj formi. Važna mi je snažna veza između slike i teksta - kazao je Fabr.

Izložba “Praznik malih prijatelja”, čiji je kustos Joana de Vos, bavi se temama koje su fasciniral­e Fabra kao mladog vizuelnog umetnika. Proučavaju­ći svet insekata, on je već tada počeo da stvara sopstveni mitski univerzum usredsređe­n na život i smrt, lepotu i užas, krhkost i nasilje, smrtnost i večnost... Bojana Borić Brešković, direktorka Narodnog muzeja u Beogradu, istakla je da izložba obuhvata radove koji se čuvaju u brojnim muzejskim i privatnim kolekcijam­a i “koji su nastali krajem sedamdeset­ih godina prošlog veka i predstavlj­aju začetke stvaranja izuzetnog Fabrovog umetničkog univerzuma”.

Kulturni centar Beograda objaviće knjigu “Noćni dnevnik 1992-1998.” Jana Fabra u ediciji “Sam(a) svoj pokret”

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia