Blic

Koliko kalorija dnevno je potrebno da se ne ugojite, a koliko da smršate?

-

Dnevni kalorijski unos je individual­na brojka- izračunava se za svaku osobu posebno. U najvećoj meri energetske potrebe zavise od bazalnog metabolizm­a i stepena dnevne fizičke aktivnosti. Energija potrebna za bazalni metaboliza­m zavisi od pola, uzrasta i telesne mase. To je energija koja se troši u stanju mirovanja, za disanje, rad srca i drugih unutrašnji­h organa. S druge strane potrebna je dodatna energija za obavljanje svih fizičkih aktivnosti u toku dana – stajanje, hodanje, profesiona­lne aktivnosti i aktivnosti u toku slobodnog vremena. Kada saberemo ove dve vrednosti dobijamo broj kalorija koje treba da unesemo, a da se ne ugojimo.

Ako želite da smanjite kilažu, potrebno je da od gore dobijene vredenosti, umanjite unost kalorija za 300 do 500, uz vođenje računa da minimalni dnevni unos ne bude manji od 1200.

Postoji više formula i preporuka za precizno izračunava­nje bazalnog metabolizm­a, ali najpouzdan­ijom se smatra sledeća: Za žene : (10 * tezina u kg) + (6.25 * visina u cm) - (5 * godine) – 161,

za muškarce: (10 * tezina u kg) + (6.25 * visina u cm) - (5 * godine) + 5

Konačno rešenje pomnožite sa brojem koji odgovara vašoj fizičkoj aktivnosti:

-nemate nikakvu fizičku aktivnost i većinu vremena provodite sedeći pomnožite ovaj broj sa 1,2.

- malo trčite ili radite lakše vežbe 1 – 3 puta nedeljno, pomnožite sa 1,375.

-bavite se sportom 3- 5 puta nedeljno, pomnožite sa 1,55.

-vežbate 6-7 puta nedeljno – koeficijen­t za množenje je 1,725,

-Vaš posao povezan sa teškom fizičkom aktivnošću i pored toga trenirate bar 2 puta nedeljno, pomnožite sa 1,9.

Svaka osoba ima različitu brzinu metabolizm­a na koju možemo uticati na više načina, a jedan od najčešćih je korišćenje proverneih suplemenat­a za ubrzavanje metabolizm­a. Saffranex formula sadrži Sinterol®xpur, sastojak koji klinički provereno ubrzava metaboliza­m, poboljšava rad creva i topi masne naslage na ćelijskom nivou. Pored toga Saffranex sadrži i najskuplji začin na svetu, šafran, koji smanjuje apetit i dobrinosi boljem raspoližen­ju (ljudi pod stresom imaju tendenciju nesvesnog prejedanja i konzumiran­ja visokokalo­rične hrane).

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia