Blic

GODINE VITEŠTVA

- JELENA MEDIĆ

Naši sportisti takmičenje­m na Igrama u bilo kojem sportu pokazuju snagu, mentalni su stub Srbije, kaže Maljković

Naši sportisti takmičenje­m na Igrama pokazuju snagu, mentalni su stub Srbije i prezentuju istoriju svoje zemlje. Zasad imamo 62 putnika za Tokio, a nadam se da će stotinak njih putovati u Japan istakao je Božidar Maljković, predsednik OKS.

Terazije. Plato ispred hotela „Moskva“. Bivši sportisti, čelnici saveza, aktuelni čelnici Olimpijsko­g komiteta Srbije. Svi su se okupili na ovom mestu kako bi Božidar Maljković, predsednik OKS, kako red nalaže, položio lovorov venac na mesto nastanka Srpskog olimpijsko­g kluba.

Pre 110 godina, 23. februara 1910. na četvrtom spratu hotela „Moskva“, u redakciji lista „Novo vreme“, nekoliko srpskih oficira sa generalom Svetomirom Đukićem na čelu, osnovali su Srpski olimpijski klub i postavili temelje Olimpijsko­g pokreta u Kraljevini Srbiji. Nakon polaganja lovorovog venca, gostima je obratio Maljković.

- Za nas, ovaj dan je specijalan i rado ga se sećamo iz naših udžbenika iz istorije. Kapetan Đukić i ostali mladi oficiri su školu učili u Francuskoj i bili su upoznati sa tekovinama Pjera de Kubertena i ostalih. U redakciji časopisa „Novo vreme” nastupilo je novo vreme, ali ta ljudska avangarda u Srbiji je imala mnogo neprijatel­ja. Ali uspeli su da odole svim iskušenjim­a i tradicija počinje od tog dana. Ove godine idemo u Tokio na Olimpijske igre, slavimo i 110. rođendan OKS-A, međutim, slavimo i rođendan njegove ekselencij­e japanskog cara Naruhita koji je rođen kada i OKS. Moje lično mišljenje je da Japan danas jedna od najozbiljn­ijih zemalja na svetu, a za takmičenje koje nas čeka krajem jula i početkom avgusta vrlo ozbiljno se pripremamo istakao je Maljković.

Predsednik OKS je govorio i o očekivanji­ma.

- Naši sportisti takmičenje­m na Igrama u bilo kojem sportu pokazuju snagu, mentalni su stub Srbije i prezentuju istoriju svoje zemlje. Za sada imamo 62 putnika za Tokio, a nadam se da će stotinak njih putovati u Japan. Radimo svakodnevn­o na prosvećiva­nju našeg naroda, i kao što je rekao Svetomir Đukić iz ove sobe na četvrtom spratu, želimo da naglasimo viteštvo srpskog naroda. Viteštvo koje ima i dobar srpski vojnik, koje ima i Novak Đoković, i svaki velikan srpskog sporta. Malo vremena je ostalo do OI, mi se spremamo kao da počinje sutra, danonoćno sarađujemo sa svima da bismo bili što jači i bolji i da bi obradovali naše ljude. Iskoristio bih priliku da sportistim­a s ovog mesta poželim da budu zdravi i da vredno treniraju kako bi u Tokiju ostvarili najbolje rezultate! Siguran sam da ćemo se i ove godine radovati njihovim uspesima i imati razloga da se ponosimo jer su oni najbolje što Srbija ima.

Tortu u čast rođendana isekli su Božidar Maljković i Milica Mandić, potpredsed­nica OK Srbije i osvajač zlatne olimpijske medalje za Srbiju u tekvondou 2012. u Londonu.

 ??  ?? Predsednik Olimpijsko­g komiteta Srbije Božidar Maljković i osvajačica zlatne olimpijske medalje Milica Mandić isekli su tortu u čast rođendana OKS
Predsednik Olimpijsko­g komiteta Srbije Božidar Maljković i osvajačica zlatne olimpijske medalje Milica Mandić isekli su tortu u čast rođendana OKS
 ??  ?? proslavi rođendana oks prisustvov­ao je veliki broj zvanica
proslavi rođendana oks prisustvov­ao je veliki broj zvanica

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia