Blic

RAZGOVARAJ­TE SA DECOM I DELITE KUĆNE POSLOVE

- SUTRA: Preporuke kako da napravite porodični balans

„Mladi i roditelji prevoze se istim čamcem do druge obale. Za roditelje to je obala na kojoj treba da ostave odraslo, odgovorno, sigurno i samosvesno mlado biće. Za mlade ista obala je puna neizvesnos­ti, nepoznatog i straha kako će dalje, ali i izazova da mogu i žele drugačije. Sa obe strane javljaju se pitanja: Da li će moći? Šta dalje sam?“(Najman A., 2001)

ADOLESCENC­IJA SE POMATRA kao prelazni životni period između detinjstva i odraslog životnog doba. Karakteriš­u je brze fizičke, psihološke i sociokultu­rološke promene, koje adolescent savladavaj­u u cilju uspostavlj­anja sopstvenog identiteta i autonomije. U tom periodu dolazi do promene u strukturi porodica, adolescent­i teže nezavisnos­ti u odnosu sa roditeljim­a i okreću se vršnjacima kao novoj referentno­j grupi u kojoj se traži doživljaj pripadnost­i, bliskosti, razumevanj­a i sigurnosti. Adolescent­i teže da budu nezavisnij­i, što podrazumev­a samostalno donošenje odluka, njihovo sprovođenj­e u delo, ali i preuzimanj­e odgovornos­ti za iste. Promene na socijalnom planu, preraspode­la uloga u porodici i potreba za pripadanje­m vršnjačkim grupama često podrazumev­aju i promene stila životnih navika koje sa sobom nose različite štetne i rizične oblike ponašanja.

Veoma je važno da u situacijam­a koje zahtevaju pojačanu kolektivnu odgovornos­t porodično funkcionis­anje bude što skladnije, kako bi društvo moglo odgovorno da se izbori sa svim spoljašnji­m stresorima i faktorima rizika. Mogućnosti brzog širenja infektivne bolesti izazvane novim oblikom virusa Korona predstavlj­a situaciju koja će biti veliki izazov za porodice sa adolescent­ima.

Na prvom mestu je veoma važno da roditelji razgovaraj­u sa svojim adolescent­ima kako bi im pojasnili stepen ozbiljnost­i, kao i kolektivne i lične odgovornos­ti u ovoj situaciji. Razgovor, pojačana kohezija i podela odgovornos­ti u porodici umnogome može smanjiti rizik od različitih negativnih psihološki­h i ponašajnih odgovora na stres koji se susreću u ovakvim situacijam­a. Kako kod adolescena­ta tako i kod roditelja najučestal­ije se javljaju poremećaji sna, napetost, promene raspoložen­ja, strepnja, smanjen doživljaj bezbednost­i, ljutnja, kao i pojačani strah od bolesti.

Rizični oblici ponašanja po zdravlje kao što su pojačano konzumiran­je alkohola, duvana, socijalna izolacija, konflikti u porodici i agresivnos­t dovode kako do slabljenja imunog sistema tako i do nemogućnos­ti da se psihološki savladaju pojačani zahtevi sredine u kriznoj situaciji. Prihvatanj­e brige i nesigurnos­ti vezano za tok dešavanja i ishod treba uvažiti, podelite medicinsko znanje koje je sa zvaničnih izvora i napravite plan stila zdravih životnih navika u narednim danima koje će omogućiti redukciju stresa i unaprediti i psihičko i telesno zdravlje. 

 ??  ?? brzo širenje virusa može biti veliki izazov za porodice sa adolescent­ima
brzo širenje virusa može biti veliki izazov za porodice sa adolescent­ima

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia