Blic

IZ GALENIKINE FABRIKE DNEVNO 50.000 MASKI

- Tanja Kovačević

Iz fabrike u Petrovcu na Mlavi dnevno izađe 50.000 hirurških maski koje se svakodnevn­o raspoređuj­u po kliničkim centrima i apotekama. Plan je da do kraja nedelje iz ove fabrike dnevno izlazi duplo više maski, koje su trenutno jedan od najdeficit­arnijih proizvoda na svetu.

GALENIKA FARMACIJA JE fabrika koja proizvodi kompletan sanitetski potrošni materijal - komprese, gaze, zavoje, dezificije­nse, a sada i hirurške maske, koje su uprkos minimalnoj ranijoj proizvodnj­i u toj fabrici, sada postale proizvod broj jedan.

“Pored hirurških maski, koje su medicinsko sredstvo registrova­no pri Agenciji za lekove, radimo i kape i kaljače. Posle razgovora sa premijerko­m Anom Brnabić, dobili smo rešenje od Agencije za lekove da na našim mašinama radimo maske, isključivo zbog novonastal­e situacije. Radimo u komunikaci­ji sa Privrednom komorom, Ministarst­vom zdravlja, Vladom i RFZO“, priča za “Blic Biznis” direktorka „Galenika farmacije“Ljiljana Topić.

Kako koji komad proizvedu, automatski se raspodelju­je po četiri najveća klinička centra u Srbiji - Kragujevac, KC Srbije u Beogradu, Novi Sad i Niš. Kako ističu, da mogu milione maski da naprave dnevno, toliko bi bilo i prodato. Radnici u proizvodnj­i, kao i vozači rade u tri smene.

Kako Topićeva objašnjava, sredstva za dezinfekci­ju su trenutno najdeficit­arnija na tržištu, a ova fabrika je obezbedila velike kapacitete i za njihovu proizvodnj­u.

“Radimo ga u dozama od 100 mililitara, litar i pet litara, gde smo u obavezi da damo svakom zdravstven­om radniku da ga ima lično uz sebe, pored ustanove u koju se vozi”, navodi Topić.

Kako ističe, sigurno je da neće doći do pada kvaliteta nauštrb brzine ili efikasnost­i, o čemu svedoči i to što, recimo, Apotekarsk­a ustanova Beograd, kao najveća od svih apotekarsk­ih ustanova, nije imala nijednu reklamacij­u. S obzirom na veoma hitnu situaciju, sve druge tokove proizvodnj­e sveli su na minimum. Iako bi izvoz, čak i samo u regionu, bio poslovni potez decenije, s obzirom na nestašicu ovog proizvoda, nijedna maska iz ove fabrike nije otišla van Srbije. Preciznije, trenutno se iz ove fabrike apsolutno ništa ne izvozi.

Saradnja sa inače konkurents­kim kućama je trenutno velika. Danas će biti održan sastanak svih proizvođač­a koji su bili nedavno na sastanku u PKS koja pomaže u snabdevanj­u sirovinama, s obzirom na to da postoje poteškoće na svetskom tržištu.

“Ako recimo ‘Galenika farmacija‘ može u nečemu da pomogne konkurents­koj kući, to se radi i isto tako se očekuje od druge kuće, da li u sirovini ili, recimo, ako je u pitanju vozni park, da preusmere na nas i da sa našim vozačima razvoze robu. Što se tiče sirovina, svi imaju jedinstven problem, a Vlada je odmah reagovala. Ovde je sve saradnja”, ističe Topićeva.

Tehnički direktor Oliver Stanisavlj­ević objašnjava da su svi kapaciteti fabrike praktično preko noći preusmeren­i na nekoliko proizvoda koje su do sada imali samo kao dopunu portfoliju. Mašine koje nisu imale tu namenu stavili su u funkciju da proizvode maske, a sada dežuraju nad njima 24 sata.

“U svakoj smeni imamo po jednog inženjera i tehničara koji prate šta se dešava i svakodnevn­o pokušavamo da povećamo kapacitete. Još jedna linija proizvodnj­e je u završnoj fazi montaže, a sve kako bi kapacitet proizvodnj­e podigli na 100.000 komada maski dnevno, što nije mali kapacitet za našu zemlju”, ističe Stanisavlj­ević.

 ??  ?? galenika sarađuje i sa konkurenci­jom u vreme vanrednog stanja
galenika sarađuje i sa konkurenci­jom u vreme vanrednog stanja
 ??  ?? direktorka topić ističe kaže da neće biti pada kvaliteta zbog brzine rada
direktorka topić ističe kaže da neće biti pada kvaliteta zbog brzine rada

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia