Blic

SE INFICIRAJU ISTO KOLIKO I ODRASLI, ALI NEMAJU SIMPTOME

-

DECANiska stopa smrtnosti u Nemačkoj, u poređenju sa Italijom, ovog lekara ne iznenađuje jer, kako kaže, u Italiji su se fokusirali samo na teške slučajeve.

- Aktuelna studija iz Šencena je otkrila da se deca inficiraju patogenom isto koliko i odrasli, ali da pokazuju samo blage simptome ili ih ne pokazuju uopšte. Ako se pretpostav­i da 91 odsto Covid-19 pacijenata ima umerene simptome, jasno je da su se Italijani u početku fokusirali samo na preostalih devet odsto. U Kini je na početku naglo porastao broj smrtnih slučajeva pa su se na te slučajeve koncentris­ali. Sada je obrnuto, u Kini se testira mnogo više ljudi - nastavio je lekar.

pluća, zbog čega je bio opasniji. Sars-2 ređe dospeva do pluća u odnosu na Sars-1, ali ukoliko u tome uspe, može na isti način da dovede do teških slučajeva. No, korona može da napadne i ostale organe poput jetre i gastrointe­stinalnog trakta.

- Naravno, uvek je glupo nagađati, jednostavn­o ne znamo još uvek sve. Ono što znamo jeste da Sars-2 ulazi u ćelije domaćina putem tzv. receptora ACE-2. Različite ćelije tkiva imaju ovaj receptor, uključujuć­i primera radi, testise, za koje se takođe kaže da bi mogli biti napadnuti. Do toga bi moglo doći u pojedinačn­im slučajevim­a, ali o tome do sada ne postoji potvrda. U svakom slučaju, nismo otkrili patogen u krvi

ili plazmi ni u jednom od slučajeva Covid-19 koje smo ispitali. Dijareja sugeriše da je napadnut gastrointe­stinalni trakt - istakao je Štrek.

Lekari u Nemačkoj rade i na poređenju novih petnaestom­inutnih testova za otkrivanje virusa sa standardni­m testom, odnosno brisom grla. U brzom testu, krv se uzima iz vrha prsta, a promena boje pokazuje rezultat. Ukoliko se test pokaže pozitivnim, onda je otkriven Covid-19. Međutim, pacijent može i dalje biti zaražen, čak i ako se ovaj brzi test ispostavi negativnim. Problem sa brzim testom je što ne prepoznaje dve trećine obolelih.

Razgovor sa nemačkog preveo je Aleksandar Matković. 

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia