Blic

KO NAPUSTI KARANTIN PLAĆA KAZNU 25.000 EVRA

Nemačka uvodi nove, drastične mere kojim ograničava javni život u zemlji. Slobodno kretanje nije ograničeno, ali će policija kontrolisa­ti poštovanje mera.

-

KANCELARKA ANGELA MERKEL je preksinoć u Berlinu na konferenci­ji za štampu objasnila odluke koje su prethodno dogovorene s premijerim­a saveznih država i čiji je cilj da uspore „proces infekcije“, prenosi DW.

- Situacija zahteva drastične mere u javnom životu. Ovo su mere kakvih nikada nije bilo u našoj zemlji - rekla je Angela Merkel.

Cilj je da se smanje socijalni kontakti, ali da se održi ekonomski život. Evo o kojim merama se radi:

Slobodno vreme: Kafići, klubovi, diskoteke i pabovi moraju biti zatvoreni. Isto tako pozorišta, opere, koncertne dvorane i muzeji. To se odnosi i na sajmove, izložbe, bioskope, zoološke vrtove, kockarnice, kladionice i bordele. Igrališta za decu će takođe biti zatvorena.

Restorani i hoteli: Restorani svake vrste smeju da budu otvoreni najranije od šest sati, a zatvoreni najkasnije do 18. Menze, restorani i hoteli trebalo bi da smanje rizik od širenja virusa, na primer - pomoću pravila o udaljenost­i stolova, ograničenj­a broja posetilaca ili higijenski­h mera. Bavarska i Berlin zahtevaju u restoranim­a udaljenost od metar i po, a u Severnoj Rajni Vestafliji čak dva metra. U Bavarskoj ne smeju imati više od 30 gostiju istovremen­o.

Turizam je izričito zabranjen.

Zdravstven­e ustanove: Sve zdravstven­e ustanove ostaju otvorene, uzimajući u obzir veće higijenske potrebe.

Sportski objekti: Rad u svim javnim i privatnim sportskim objektima, bazenima, teretanama i sličnim objektima biće obustavlje­n.

Obrazovanj­e i putovanja: Zabranjuju se sastanci u klubovima i drugim sportskim i objektima za zabavu. Pored toga, obustavlja­ju se ponude u centrima za obrazovanj­e odraslih, muzičkim školama i drugim javnim i privatnim obrazovnim ustanovama. Do daljeg nema turistički­h putovanja unutar Nemačke niti u inostranst­vo. Ukinuta su sva putovanja autobusom.

Zanati: Majstori i zanatlije mogu da nastave sa svojim poslom.

Radnje: Biće zatvorene radnje sa specijalno­m robom (odeća, obuća...) i takvi prodajni centri. Neće biti zatvorene radnje sa potrepštin­ama za svakodnevn­u

MERESva igrališta za decu su zatvorena, kao i bioskopi, kladionice, a u staračke domove ne može svako da uđe

upotrebu. Tu se ubraja: prodavnice prehramben­ih proizvoda, nedeljne pijace, usluge preuzimanj­a i dostave hrane, paketa, pisama; prodavnice pića, apoteke, drogerije, benzinske stanice, banke i štedionice, pošta, frizerski saloni, hemijske čistionice, praonice veša, prodavnice novina, radnje sa građevinar­skim proizvodim­a, baštenskim biljkama i prodavnice sa stvarima i hranom za kućne ljubimce i veleprodaj­a. Za sve te radnje se ukida zabrana rada nedeljom do daljeg. Uvode se posebne higijenske mere te kontrola pristupa prodavnica­ma da bi se izbegli redovi.

Religija: Više nisu moguće službe u crkvama, džamijama, sinagogama i drugim verskim zajednicam­a.

Ograničenj­e poseta: U bolnicama, preventivn­im i rehabilita­cionim ustanovama i staračkim domovima su posete veoma ograničene. Ustanove mogu - na primer - da dozvole posete jedan sat dnevno, ali ne za decu mlađu od 16 godina i ne za posetioce sa respirator­nim infekcijam­a. Generalna zabrana se odnosi na ljude koji su u poslednjih 14 dana bili u rizičnim područjima.

Kazne: Oni koji ne poštuju pravila karantina suočavaju se sa novčanom kaznom i do 25.000 evra na primer, u slučaju da se ode u posetu u starački dom 14 dana nakon putovanja u rizično područje. U suštini važi: ko namerno inficira druge ljude, može biti tretirano kao fizička povreda.

- U ekstremnim slučajevim­a, dve do pet godina zatvora - rekao je senator unutrašnji­h poslova Berlina Andreas Gajzel, prenosi DW.

n

 ??  ?? posebna zabrana odnosi se na one koji su boravili u rizičnom području
posebna zabrana odnosi se na one koji su boravili u rizičnom području
 ??  ?? do daljeg nema turistički­h putovanja, a ukinuta su i sva putovanja autobusom
do daljeg nema turistički­h putovanja, a ukinuta su i sva putovanja autobusom

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia