Blic

NEĆEMO DOZVOLITI DA SE PONOVI

Od martovskog pogroma na KIM prošlo Prošlo je 16 godina od martovskog pogroma nad Srbima i srpskim svetinjama na Kosovu i Metohiji, a direktor Kancelarij­e za KIM Marko Đurić kaže da su Srbija i srpski narod rešeni da ne dozvole da se nešto slično ikada po

- B. BOGOSAV

Đurić je na svom Instagram profilu napisao da je danas 16 godina od prvog pogroma u Evropi u 21. veku i da danas “oplakujemo sve naše sugrađane ubijene u trodnevnom zločinačko­m piru albanskih terorista i ekstremist­a na KIM 2004. godine”.

Istakao je da su naše misli i sva naša snaga i odlučnost uz srpski narod u južnoj pokrajini.

- Oni koji su mislili da na ovaj način mogu izbrisati

Oni koji su mislili da na ovaj način izbrišu srpski narod i tragove njegovog postojanja na Kosovu i Metohiji tada su zauvek poraženi

Martovski pogrom odneo je 19 ljudskih života, ranjeno je više stotina osoba, proterano više od 4.000 Srba i nealbanaca, zapaljeno 900 domova...

srpski narod i tragove njegovog postojanja tada su zauvek poraženi jer Srbija i srpski narod rešeni su da ne dozvole da se nešto slično ikada ponovi! Slava našim stradalnic­ima - napisao je Đurić, uz kratak video o martovskom pogromu.

Martovski pogrom odneo je 19 ljudskih života, ranjeno je više stotina osoba, proterano više od 4.000 Srba i drugih nealbanaca, zapaljeno više od 900 njihovih domova i razrušeno ili teško oštećeno 39 pravoslavn­ih hramova i spomenika kulture.

Parastosom koji je u Manastiru Gračanica služilo Njegovo preosvešte­nstvo episkop raško-prizrenski Teodosije i polaganjem cveća ispred umetničke instalacij­e „Mising“u dvorištu Doma kulture u Gračanici, na Kosovu je obeležena godišnjica tužnog dana.

Prema njegovim rečima, to je veliki broj za srpski narod, ali “Bog se pojavio ne u moći i sili, već tamo gde je vernik stradao”.

- Srpskom biću je nanesena bol, ali Bog je dao da nikada nećemo nestati sa ovih prostora - rekao je vladika u besedi.

Vladika Teodosije je istakao da kao što je veliki broj svetinja obnovljen, da će tako Bog dati da se i narod obnovi jer je put Srbina i pravoslavc­a put Časnog krsta.

- Naše svetinje koje su toliko puta spaljivanj­e i skrnavljen­e, ali su ponovo vaskrsaval­e zajedno sa svetom liturgijom koja se služi u njima, jer tamo gde ima troje, tu je Gospod Bog - rekao je vladika.

Dvadesetak okupljenih, predvođeni­h gradonačel­nikom kosovske opštine Gračanica Srđanom Popovićem položilo je cveće na umetničku instalacij­u “Mising”, postavljen­u u znak sećanja na sve stradale Srbe na Kosovu i Metohiji. Popović je istakao da su Jana Tučev, Borivoje Spasojević, Zlatibor Trajković, Dobrivoje i Borko

Stolić, Dragan Nedeljkovi­ć, Boban Perić, Slavoljub Dabić, Jugoslav Savić i Nenad Vesić opomena da se zlo učinjeno u martovskom pogromu Srbima nikada više nigde ne ponovi.

- Njihova muka i žrtva nikada neće, niti smeju biti zaboravlje­ni - poručio je Popović, naglašavaj­ući da su imena stradalih Srba na Kosovu i Metohiji, posebno onih stradalih u martovskom pogromu, ugrađena u život svakog Srbina.

Obeležavan­je godišnjice ispratila je Kosovska policijska služba, koja je zbog virusa korona zabranila veće okupljanje, a organizato­re - Dom kulture, Raško-prizrensku

eparhiju i Udruženje porodica nestalih i kidnapovan­ih iz Gračanice - upozorila da će ukoliko se okupi veći broj Srba, kao što je to bilo ranijih godina, snositi posledice utvrđene zakonom. 

 ??  ?? sećanje na trodnevni pir albanskih ekstremist­a
!. godine
sećanje na trodnevni pir albanskih ekstremist­a !. godine
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia