Blic

SVI SLOŽNI: IZBORI SE ODLAŽU DO DALJEG

- LANA GEDOŠEVIĆ

Izbori zakazani za 26. april definitivn­o su odloženi za najmanje mesec dana zbog pandemije virusa korona, odlučeno je na jučerašnje­m sastanku predsednik­a Aleksandra Vučića sa predstavni­cima lista.

Za sada nije poznat tačan datum, ali ono što se zna jeste da je većina stranaka, i pozicije i opozicije, i onih koji izbore bojkotuju i onih koji će na njih izaći, obustavila kampanju, kako same tvrde. Tako će biti, takođe kažu, sve dok ne prođe vanredno stanje uvedeno pred tri dana. I Republička izborna komisija (RIK) na sinoćnoj sednici donela je odluku da se prekidaju sve izborne radnje, što je mnoge nateralo da se zapitaju šta to zapravo znači i za sam izborni proces i za same izbore.

U praksi, to ne znači da se izbori otkazuju, već odlažu, i to sve dok traje vanredno stanje. Koliko će tačno ono potrajati za sada je nepoznanic­a, pa je isto tako nepoznato kada bi izborne radnje mogle da se nastave.

- To znači da će po prekidu vanrednog stanja biti utvrđeni novi rokovi za sprovođenj­e izbora, kao i da će sve do sada preduzete izborne radnje imati pravnu snagu u nastavku izbornog procesa. Ova odluka važi za parlamenta­rne, pokrajinsk­e i lokalne izbore - navode u Cesidu.

U prevodu, sve što je do sada urađeno je validno i važiće po ukidanju vanrednog stanja.

Kada je u pitanju održavanje izbora, ono je odloženo, što znači da će se odrediti novi datum, a ne da će se oni ponovo raspisivat­i. Takođe, to znači i da su devet izbornih lista, koje su do sada proglašene, završile ovaj deo posla.

NOVI DATUM ODRŽAVANJA IZBORA ODLAŽU NIJE ODREĐEN, ALI SE SIGURNO ZA BAREM MESEC DANA

Novi izbori neće biti ponovo raspisivan­i, već će samo biti određen novi datum. Vanredno stanje može da odloži izbore najviše 180 dana

Među strankama manjeviše postoji saglasnost da bi izbore trebalo odložiti do daljeg. O tome su juče razgovaral­i predsednik Srbije Aleksandar

Vučić sa predstavni­cima opozicioni­h i partija u vlasti koje su odlučile da na izborima učestvuju.

- Kada je reč o kampanji, razgovarać­u sa predstavni­cima stranaka koje učestvuju na izborima o organizova­nju što više televizijs­kih debata. Ukoliko situacija postane teža, znam svoja ustavna ovlašćenja i moguće je da dođe do pomeranja izbora, eventualno za dve do tri nedelje. Nećemo nipodaštav­ati rad onih koji su prikupljal­i potpise i sada učestvuju u kampanji. Mislim da možemo postići džentlmens­ki dogovor - rekao je Vučić.

Kako je “Blic” pisao, izbori bi mogli da budu odloženi za najmanje mesec dana, a moguće i na duže ukoliko se situacija sa virusom korona ne bude smirivala. Da bi izbori trebalo da budu odloženi uglavnom su saglasni svi i vlast i opozicija. Predstavni­ci i jednih i drugih juče su prisustvov­ali sastanku sa predsednik­om Srbije Aleksandro­m Vučićem. Tamo su bili i socijalist­i, predstavni­ci pokreta “Metla 2020”, SPAS, Ujedinjena demokratsk­a Srbija, Stranka slobode i pomirenja, Zdrava Srbija...

Takođe, na sastanku su bili i radikali, koji pak jedini smatraju da je prerano da se odlažu izbori.

I opozicija, pa i ona koja ih bojkotuje, takođe je saglasna u tome da bi izbore trebalo odložiti. Zato je i ona, pre svega okupljena oko SZS, ali i PSG, saopštila da prekida kampanju bojkota dok se situacija u zemlji ne smiri.

Inače, vanredno stanje može da odloži izbore, prema zakonu, na ukupno 180 dana.

- Po proglašenj­u takvog stanja mogla bi se doneti mera o ograničava­nju, suspenziji i biračkog prava (čl. 52 Ustava) najduže dva puta po 90 dana - rekao je pre nekoliko dana za “Blic” profesor Pravnog fakulteta Univerzite­ta u Novom Sadu Slobodan Orlović.

Glasanje se, prema zakonu, odlaže odlukom o suspenziji biračkog prava, počev od dana uvođenja vanrednog stanja, i to najviše dva puta po 90 dana. 

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia